(Last Updated On: April 16, 2018)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seara că nu o revocă din funcție pe șefa DNA, cerere formulată pe 22 februarie de ministrul Tudorel Toader. Cererea a fost avizată negtiv și de CSM.

Klaus Iohannis: Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere de revocare a șefei DNA. Această propunere este un prim pas al unei proceduri în care președintele are ultimul cuvânt. La mijlocul lunii martie mi-a fost trimis și avizul CSM care a fost unul negativ. Acest aviz nu poate fi tratat ca un simplu elemnt consultativ, care chjiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat.OFICIAL! Președintele Klaus Iohannis NU o revocă pe șefa DNA din funcție. Urmează suspendarea președintelui României? 1

Am constatat ca autorul raportului considera ca acesta este “o luare de pozitie” fata de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce perceptia ca evaluarea ministrului Justitiei poate fi subiectiva.  Perceptia e intarita sdi de prezenta in raport a unor aspecte referitoare la cariera profesioala a ministrului Justitiei.

Unele propuneri utilizeaza date si informatii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada pe care ministrul a anuntat-o pentru evaluare.

Am constat astfel că două instituții ale statului, ministerul Justiției și CSM, au ajuns la concluzii contrare. Motivele de revocare părezentate de ministrul Justiției nu au fost în măsură să mă convingă. NU voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a șefei DNA”.

Vicepreședintele CSM Codruț Olaru: „Am decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitatea revocării din funcție a procurorului-șef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenților. Motivarea va fi una amplă, asumată și în mod categoric una de ordin tehnic”.

 

Sectia pentru procurori constata ca dispozitiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din functiile de conducere, stabilind nu doar situatiile in care aceasta poate interveni si titularii propunerii, ci si aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificarii celor patru componente manageriale: “organizarea eficienta a activitatii, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatii si aptitudinile manageriale. (…)

Se constata ca, in cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltarii celor 20 de motive, nu s-a facut referire punctual la niciuna dintre atributiile legale incalcate, nefiind specificata expres componenta manageriala vizata”, se arata in motivare, prezentată de hotnews.ro.

Ministrul Justitiei a indicat de la inceput ca analiza sa a vizat organizarea eficienta, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilitatii si aptitudinile manageriale, iar dupa prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocarii, dar singurele care se incadreaza in temeiul dispozitiilor legale sunt cele privind ‘folosirea nelegala de catre procurorul sef al DNA a resurselor umane si materiale’, in sensul deturnarii DNA de la scopul si competentele sale legale, ‘o repartizare nelegala a sarcinilor’ si ‘un comportament vadit neconstitutional’, se mai arata in document.

“De asemenea, in sedinta Sectiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a invederat ca aceasta vizeaza toate cele 4 componente ale atributiilor manageriale. Cu toate acestea, se observa existenta unei enumerari generice a componentelor manageriale, fara o individualizare concreta a resurselor nelegal folosite, a deficientelor comportamentale, a atributiilor legale neindeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos”, se precizeaza in motivare.

Motivarea CSM mai arata ca “Nu se poate angaja raspunderea procurorului cu functie de conducere pentru un act intocmit personal de procurorul din subordine, potrivit motivarii avizului negativ dat de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA”.