(Last Updated On: April 15, 2018)

Supărare mare în Statele Unite după ce s-a aflat că datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite ilegal de o companie pentru a li se transmite și mesaje politice. Când te gândești că în România „morții” votează la fiecare alegeri și nimeni nu se mai supără atât.

Pe Facebook, Livia Maria Besliu a scris: „ Preluare, autor Luminița Popescu. “Cînd mi-a făcut fiul meu cont pe facebook, acum mulți, mulți ani, l-am întrebat de cîteva ori: Mă, copile, sigur nu trebuie să plătesc nimic? Stau aici cît vreau, scriu mesaje cît vreau și nu trebuie să plătesc nimic? Ce e facebook-ul ăsta, tarlaua lu’ mama?

Luminița Popescu: „Mi-o fi luat Zuckerberg datele personale. Mare scofală ... Îi mulțumesc lui Mark Zuckerberg că m-a conectat cu oamenii. Eu trăiesc într-o zonă minunată, dar retrasă și ies foarte rar în lume. Facebook-ul m-a scos în lume și a adus lumea la mine. Am trimis lumii povești și apusuri cu duiumul, iar lumea s-a bucurat. Dar din dar s-a făcut Rai. Plata mea am fost eu, datele mele și prezența mea. Ce-o să facă Cambridge Analytica, să zicem, cu datele mele? La noi au votat morții și n-a mai crăpat nimeni... Ce, i-ai pus tu pe ...” 1

Anii au trecut, copilul a plecat de mult de acasă. Pe facebook vorbim dimineața și seara. Ne vedem lacrimile și ni le ștergem. Adunate grămadă, ore întregi de conversații la un Enter distanță.

Mi-o fi luat Zuckerberg datele personale. Mare scofală. Data nașterii, mailul și cam atît. Ce-mi place și ce nu-mi place, iaca fleoșc, oi fi vreo mare vedetă și m-o da careva în vileag. Au luat doar ce-am fost eu proastă să spun despre mine.

M-am ferit de quiz-uri ca de dracu, acolo îmi cerea nu știu ce listă de prieteni. Aaa, nu, asta nu! Nu știți cît am suferit cînd vedeam că toate v-ați făcut vedete, v-au subțiat fața și spîncenele, zeițe v-au făcut. Eu, nu! Să nu apăs butonul ăla cu lista de prieteni, deși voi m-ați dat fără să clipiți.

Ce am vrut să spun? Îi mulțumesc lui Mark Zuckerberg că m-a conectat cu oamenii. Eu trăiesc într-o zonă minunată, dar retrasă și ies foarte rar în lume. Facebook-ul m-a scos în lume și a adus lumea la mine. Am trimis lumii povești și apusuri cu duiumul, iar lumea s-a bucurat. Dar din dar s-a făcut Rai.

Plata mea am fost eu, datele mele și prezența mea. Ce-o să facă Cambridge Analytica, să zicem, cu datele mele? La noi au votat morții și n-a mai crăpat nimeni…

Ce, i-ai pus tu pe văduvoii ăia americani cu nume de actori să-mi ceară prietenia? Eu singură mi-am dat seama că pe tarlaua asta sunt și șerpi. Mi-ai dat opțiunea Block și Marchează ca spam. M-a dus capul să o folosesc fix cu cine trebuia.

Mark, unde să-ți trimit vreo două borcane de zacuscă, băiete? Zău că mă cuprinde rușinea să-ți plătesc cu data mea de naștere toată bucuria de a fi conectată cu lumea.

Mark, unii te-au făcut robot, cică așa răspundeai senatorilor americani. De curiozitate am urmărit toate alea cinci ore în care ai răspuns întrebărilor lor. Ce om mișto ești, Mark! Te-au ciufuluit oleacă, te-ai dus acolo de bună voie. Unii senatori ți-au mulțumit pentru că tu Connecting People și ai promis că vei pune la punct asta cu protecția datelor. De unde aveai să intuiești amploarea fățărniciei lumii? Că rușii, că americanii, că naiba să-i pieptene.

Unde mai scria lumea că are ”Șcuoala vieți”, mă mamă, dacă nu pe Facebook? Îți dai seama, să ai o școală și să nu-ți fie recunoscută nicăieri decît aici. Proști, deștepți, vipere cu corn, buni ca pîinea caldă, i-ai lăsat pe toți să se afirme în rețeaua ta.

Văd că lumea îți sare la jugulară, hai să-ți spun ceva, Mark: Tata a fost șofer pe autobuz o viață și mi-a spus că nu-i ușor să lucrezi cu omul. Ba mi-a spus odată obosit și prăfuit ”Lumea-i dracu’, copchilă!” Luase atunci o babă din stație și aceasta i-a spus că n-are bani de bilet. Tata a lăsat-o să urce, însă pe drum i-a oprit controlul. Cînd au ajuns la babă asta se jura pe toți sfinții că i-a dat bani lui tata, dar el nu i-a dat bilet.

Hai să-i dăm Cezarului ce i se cuvine. Trebuia să-mi vînd casa ca să vorbesc pe Orange cu fiul meu ani de zile. Am aproape 2000 de prieteni și 1364 de oameni mă urmăresc. Unde mai pupam eu asta, Mark?”