(Last Updated On: April 23, 2018)

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni seara la plimbare cu bicicleta prin București, prilej cu care a făcut câteva aprecieri la adresa Guvernului PSD.

Pe Facebook, jurnalistul Liviu Avram a scris: „Stupefiant: Klaus nu e călare pe situație, cum credeați voi, ci pe bicicletă. O să-l vedeți în minutele următoare la televizor. La ce fac ăștilalți în țară, aș fi evitat un asemenea moment…

Iohannis, declarații anti-PSD pe biciletă. Liviu Avram: „Stupefiant: Klaus nu e călare pe situație, cum credeați voi, ci pe bicicletă ... La ce fac ăștilalți în țară, aș fi evitat un asemenea moment...Ăsta sigur e neamț? Și dacă da, din ce specie?” 1

Ăsta sigur e neamț? Și dacă da, din ce specie?

L.E.: Nu a fost o plimbare cu bicicleta, ci un aranjament aparte pentru a transmite niște mesaje. N-a fost rău, păcat că nu l-a întrebat nimeni ceva despre urgia penală pe care o pregătesc ăștia în Parlament”.

Președintele Klaus Iohannis a spus că i-a invitat la discuții pe reprezentanți ai Guvernului și ai Băncii Naționale a României.

„Vin la aceeași masă părțile cu opinii diferite. Mi se pare că s-a mers cam departe cu unele afirmații contondente. Instituțional, acum e vorba de Guvern și BNR și pe ei îi voi chema la mediere. Sper să ajungă la un numitor comun”, a spus el, în legătură cu disputa dintre Guvern și Banca Națională.

„E posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului și BNR să semene, pentru că suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se întâmplă.

Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflația e fundamental greșită, nu va rezolva nimic. E greșit să acuzi firmele străine de creșterea inflației.

Politicile discutabile ale Guvernului PSD în domeniul fiscal au dus la aceste neliniști în piață și la creșterea inflației și dobânzilor. Problema poate fi rezolvatp, dar doar prin abordare responsabilă, politici guvernamentale sustenabile”, a spus Iohannis citat de Digi 24.

„Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nu de la investitori, ci de la Guvern. Guvernuele PSD nu au înțeles urmările politicilor puse în practică, au trecut peste argumentele opoziției, ale mele. Dacă mai stăm mult va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp.

Din cauza acestor chestiuni foarte serioase și acestei aproape animozitate dintre Guvern și BNR, am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR. Îi voi invita la Cotroceni să văd unde sunt probleme”, a precizat președintele.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, spunea în urmă cu o săptămână că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale. Iar acesta este doar ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de Banca Națională.

Mai mulți reprezentanți ai Guvernului și ai PSD au criticat declarațiile reprezentanților BNR.