(Last Updated On: April 15, 2018)

Peste 30,000 de brașoveni și turiști s-au burat duminică de tradiționala Paradă a Junilor, un obicei unic în România. La ora 11 au coborât din Șchei, pe Mureșenilor, apoi au urcat pe Republicii, Poarta Șchei.

Tineri, Bătrâni, Roşiori, Albiori, Curcani, Dorobanţi şi Braşovecheni, adică cele șapte grupuri de juni, au îmbrăcat costumele specifice de paradă. Manifestarea a început din Piața Unirii din Șchei, cel mai vechi cartier al Brașovului, notează Agerpres.ro.

(Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 1 (Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 2 (Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 3

(foto: Adrian Dumitru)

Cei 200 de cai de la paradă fie aparţin junilor, fie au fost închiriaţi de la crescătorii de animale din Ţara Bârsei. După cum spune tradiția, fiecare dintre juni a purtat steagul propriu la paradă, dar şi buzduganul, simbol al vitejiei şi demnităţii, notează sursa citată.

Odată ajunși în centrul orașului, junii s-au îndreptat spre Pietrele lui Solomon, o zonă pitorească de la marginea oraşului, unde s-au prins în horă. Pe tot traseul parcurs prin oraş junii au salutat mulţimea cu ”Hristos a Înviat”.

Așa cum spune obiceiurile străbune, petrecerea continuă până seara cu o serbare câmpenească la care se distrează turiști și localnici deopotrivă.

(Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 4 (Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 5 (Foto/Video) Peste 30.000 de oameni la Parada Junilor Brașoveni, obicei unic în România. Unul dintre juni și-a cerut iubita de soție în Piața Sfatului 6

(foto: Dany Photography)

Prima mențiune a Junilor Brașovului datează din 1728, într-un hrisov din arhiva primei școli românești din Șchei, unde sunt amintiţi ca „o rânduială din bătrâni”.

Electra Ghiza: Se însoară Călin! Ne gătim de nuntă în Schei…

Video Parada Junilor:

Odată cu parada Junilor Brașovului se încheie seria manifestărilor care au început de Buna Vestire și au continuat în Săptămâna Luminată.