(Last Updated On: April 14, 2018)

Elena Udrea i-a păcălit pe toți când a spus că merge în Costa Rica la plimbare. Vineri, la tribunal, avocatul acesteia a anunțat că de fapt ea a mers să solicite statut de refugiat politic, statut ce face imposibil readucerea acesteia în țară în cazul unei condamnări. După cum spunea și Elena Udrea, statul Costa Rica o apără pe ea acum, nu statul român.

Pe Facebook, Adelin Petrisor a postat o fotografie cu mesajul: „Are si Buzaul refugiatii lui…Acesta este carnetul de refugiat politic al Elenei Udrea. Traducerea autentificata a fost prezentata ieri judecatorilor Inaltei Curti. #sidinBuzausiRefugiatPolitic”.

DOCUMENT Adelin Petrisor: „Acesta este carnetul de refugiat politic al Elenei Udrea. Traducerea autentificata a fost prezentata ieri judecatorilor Inaltei Curti” 1

Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de către autorităţile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de către Elena Udrea, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns la solicitarea News.ro.

“Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica în legătur cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară, formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetăţeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudada de Mexico cu solicitări de servicii, asistenţă sau protecţie consulară”, arată Ministerul Afacerilor Externe potrivit stiripesurse.ro.

Elena Udrea a susţinut, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanţa supremă i-a respins însă astăzi solicitarea de a fi audiată la distanţă în dosarul ”Gala Bute”, pentru că din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obţinut acest statut.

”Magistraţii sunt pe varianta «nu» orice este legat de Elena Udrea, pentru că culoarul este creat, ordinul este dat şi au un singur scop finalizarea. Da, am acest statut, legislaţia din Costa Rica prevede că acest statut se dă în doi paşi: la momentul solicitării primeşti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmând ca apoi să îl primesc definitiv. Am solicitat acest statut în luna februarie, am fost audiată în martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (…) Una din obligaţii este de a nu părăsi Costa Rica. Ţara asta şi-a asumat protecţia în ceea ce mă priveşte”, a afirmat Elena Udrea.

Ea a susţinut că, iniţial, nu a vrut să invoce acest statut.
”Motivaţia pe care eu am oferit-o şi am probat-o în faţa autorităţilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România, atât la modul general – o grupare care foloseşte justiţia pentru a-şi elimina adversarii, am arătat cazuri concrete, oameni care au fost condamnaţi doar pentru că au fost adversarii acestui sistem, am arătat cum judecătorii sunt numiţi în funcţie la solocitarea generalilor SRI. Dar şi cazul meu particular: de ce eu afirm că în România îmi sunt încălcate drepturile”, a declarat Elena Udrea.DOCUMENT Adelin Petrisor: „Acesta este carnetul de refugiat politic al Elenei Udrea. Traducerea autentificata a fost prezentata ieri judecatorilor Inaltei Curti” 2

Fostul ministru a susţinut că doreşte să se întoarcă în România şi că nu are nicio proprietate în Costa Rica.

“Eu mă pot întoarce oricând, doar dacă motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar. (…) Nu mi-am luat proprietate aici, nu mi-am deschis companie, m-am preocupat de statut şi de procesul din România”, a afirmat Udrea.