(Last Updated On: March 20, 2018)

Șefa DNA a câștigat un proces cu cele mai mari despăgubiri acordate în România pentru încălcarea demnității. 300.000 de lei după o condamnare în solidar a lui Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3.
De la acest solidar poate porni un întreg scandal între cei condamnați deoarece despăgubirile se vor lua de la oricare, după care respectivii se vor socoti între ei. Cine are mai mulți bani în cont pierde cel mai mult urmând ca apoi Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3 să se socotească. Credeți că se vor certa între ei pentru că unul este executat silit pentru o sumă mai mare și altul pentru o sumă mai mică?

Pe Facebook, judecătorul Cristi Danilet a explicat: „Cred că este cea mai mare sumă acordata vreodată în România drept daune morale. Cinste judecătorilor! Orice persoană din Romania trebuie să știe că demnitatea omului e cea mai de preț valoare, după viață.
‘In solidar’ înseamnă că fapta a fost comisă în comun de toți, astfel că cel prejudiciat poate recupera daunele de la oricare, după care respectivii se vor socoti între ei”.

Update. Șefa DNA a câștigat procesul. Începe cearta între „victime” Antena 3, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică? „Cine să îi plătească morman lui Kovesi şi de unde?” Ce înseamnă condamnare în solidar 300,000 de lei pentru Laura Codruța Kovesi 1

 

Deja Mihai Gâdea a declarat că nu prea are bani.  ” Procurorii DNA au intervenit în acest dosar ca şefa DNA să câştige bani. Ce s-a întâmplat azi e de o gravitate enormă. În orice democraţie, jurnaliştii pun întrebări şi investighează. Ne-au dat în judecată şi ne-au cerut bani. E o dictatură. Cine să îi plătească morman lui Kovesi şi de unde? E stupefiant”, a declarat Mihai Gâdea, potrivit stiripesurse.ro.

Curtea de Apel Ploieşti a decis, marţi, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale, în solidar, de la pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3. Decizia nu este definitivă, jurnaliștii Antenei 3 pot să facă recurs în termen de 30 de zile, informează stiripesurse.ro.

Instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de repunere pe rol a cauzei formulate de Răzvan Savaliuc, Antena 3, Radu Tudor, Mihai Gâdea, Bianca Grigore şi Mugur Ciuvică, dar şi cererea de amânare a pronunţării şi a admis apelurile declarate de Laura Codruţa Kovesi, de Radu Tudor şi de Răzvan Savaliuc.

Astfel, judecătorii au respins acţiunea formulată de Kovesi în contradictoriu cu Radu Tudor şi Răzvan Savaliuc şi i-a obligat pe pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale către Kovesi pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată.

De asemenea, SC Antena 3 SA şi Mihai Gâdea sunt obligaţi de instanţă să formuleze scuze publice faţă de Kovesi, precum şi să redea, în mod public şi în integralitate, dispozitivul hotărârii Curţii în termen de maxim cinci zile de la data rămânerii definitive a acesteia, după cum urmează: Antena 3 SA în cadrul fiecărui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, precum şi pe platforma online a acesteia, iar Mihai Gâdea în cadrul emisiunii realizate de acesta – ‘Sinteza Zilei’.

Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, s-a arătat ”complet șocat”, după ce a aflat decizia Curții de Apel Ploiești, prin care au pierdut procesul cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Gâdea susține că tot acest proces este o încercare de intimidare, o acțiune de forță prin care se încearcă suprimarea libertății de exprimare.

”Suntem complet șocați să aflăm așa ceva. În nicio țară din lume șeful unei instituții de forță nu dă în judecată jurnaliști și cere despăgubiri atât de importante.

Este absolut șocant! Pe de altă parte ținând cont de modul în care șefa DNA a cerut dosarul înainte de ultimul termen, totul a devenit o acțiune de intimiare.

Totul este la vedere de acum: după ce ne-au luat sediile, acum ne iau și apartamentele, pentru că cine se așteaptă ca niște jurnaliști să aibă o sumă exorbitantă, cum este aceasta de 300.000 de lei. Care este mesajul care se transmite tuturor jurnaliștilor liberi din România, în acest moment? Li se spune foarte clar tuturor că dacă nu faci parte din unitățile militare, din unitățile de elită ești intidimidat și atacat.

Acest proces se va transforma într-un război pentru libertatea de exprimare. Vom merge în instanțele superioare, vom merge la CEDO, pentru a ne lupta pentru dreptul nostru la liberă exprimare.

E limpede, este o intimidare, vor să transmită un mesaj de forță și acest mesaj este destul de clar: v-am luat sediile, acum vă luăm și banii, pentru că suma este cea mai mare într-un proces de acest gen. Eu le transmit să nu se bazeze pe lașitatea noastră, să nu se bazeze pe faptul că vom ceda”, a declarat Mihai Gâdea, la Antena 3.