(Last Updated On: March 14, 2018)

Surpriză de la Cotroceni în ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis la șefia Consiliului European. Consilierul prezidențial Leonard Orban nu exclude această posibilitate dar spune că discuțiile sunt premature.
O veste care-l va încânta pe Liviu Dragnea pregătit să candideze și să devină președintele României în 2019, în locul lui Klaus Iohannis.

Leonard Orban a spus, la interviurile Libertatea Live, că numele viitorului președinte al Consiliului European depinde și de alegerile europarlamentare din primăvara lui 2019.

Surpriză de la Cotroceni despre știrea că Iohannis ar putea fi șeful Consiliului European și nu va mai candida să fie președintele României 1

,,Se va putea vorbi de o discuție serioasă privind viitorul președinte al Consiliului European de-abia după alegerile pentru Parlamentul European. Înainte este prematur. Trebuie să se vadă care vor fi rezultatele, ce grup politic va câștiga alegerile și asta va conta foarte mult în arhitectura viitoare la nivelul principalelor instituții europene”, a declarat consilierul prezidențial.

Precizările vin în contextul în care hotnews.ro scria, la data de 2 martie, că președintele român Klaus Iohannis este luat în calcul pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei. Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019, după ce a fost prelungit cu încă doi ani și jumătate.

,,Consiliul European este o instituție extrem de importantă. Pentru că acolo se află liderii, cei care decid la nivel european. Consiliul European fixează direcțiile pentru viitorul UE.

Am văzut comentarii cum că ar fi a doua poziție ca importanță după cea de președinte al Comisiei Europene. Să nu ierarhizăm așa. E clar că instituția unde se află liderii europeni are un rol covârșitor în evoluția UE”, a mai declarat Leonard Orban, consilier pentru Afaceri Europene.

Diplomatul a punctat că înlocuitorul lui Tusk va proveni dintre actualii sau viitorii șefi de stat și de guvern, categorie în care intră și președintele Iohannis.

Vezi aici Video:

,,Este foarte probabil că președintele Consiliului European va fi ales dintre actualii sau viitorii membri ai Consiliului European. Ca președinte, trebuie să mediezi între șefii de stat și de guvern. Cine poate face așa ceva? Un fost șef de stat sau guvern. Este o cutumă, nu scrie nicăieri, dar este logic să fie unul dintre foștii membrii ai Consiliului”, a afirmat Leonard Orban.