(Last Updated On: March 12, 2018)

Este oficial, Vinerea Mare este sărbătoare legală nelucrătoare. Legea a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Vinerea Mare este zi legală de sărbătoare în 16 dintre cele 28 de ţări ale UE.

OFICIAL Vinerea Mare este sărbătoare legală nelucrătoare. Preşedintele Iohannis a promulgat legea 1

B1 TV anunță că propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputaţii au adoptat-o cu 233 de voturi “pentru”, şapte voturi “împotriv㔺i 19 abţineri.

Iohannis a promulgat şi legea care reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de probațiune la nivel central și la nivelul structurilor teritoriale, precum și activitatea desfășurată de acesta, anunță Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat de presă.

Senatul a adoptat pe 6 decembrie 2017, iar Camera Deputaţilor pe 21 februarie o propunere legislativă conform căreia Direcţia Naţională de Probaţiune va elabora şi sprijini desfăşurarea de programe de reintegrare socială pe piaţa muncii a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează:

1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
vinerea mare, prima şi a doua zi de Paşte;
1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului);

prima şi a doua zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României);
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

Codul muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.