(Last Updated On: January 3, 2019)

2019 va fi la fel de greu ca 2018 în cee ce privește forța de muncă? În 2018, piața forței de muncă a intrat într-o etapă în care nu mai are cu cine să tragă. Chiar și cu majorări de salarii, deficitul de forță de muncă și lipsa talentelor au fost unele dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat angajatorii în 2018.

În 2018, am înregistrat un șomaj la minime istorice și nu pentru că ar munci toată lumea, că sunt mai bine de un million de personae apte să muncească, dar care nu o fac, ci pentru că firmele au început să angajeze și din cei care nu erau văzuți până acum drept o opțiune, informează Digi 24.

Nu vor românii să muncească? Diana Oncioiu:  „Am ajuns acum câteva săptămâni într-o parte a României ce părea uitată de lume. Printre casele vechi, dărăpănate mai răsărea câte o casă nouă, neterminată. Prin sat, de preferat să o iei la pas atât de prost era drumul.  Am venit aici într-o duminică convinși că vom găsi ....” 1

Și totuși românii vor să muncească. Sunt multe situații că în anumite sate se preferă ajutorul social și nu un loc de muncă dar Diana Oncioiu spune că ar trebui văzut exact de ce nu vor să muncească.

Pe Facebook,Diana Oncioiu a scris: „Am ajuns acum câteva săptămâni într-o parte a României ce părea uitată de lume. Printre casele vechi, dărăpănate mai răsărea câte o casă nouă, neterminată. Prin sat, de preferat să o iei la pas atât de prost era drumul.

 

Am venit aici într-o duminică convinși că vom găsi pe toată lumea acasă că doar și Domnul s-a odihnit în a șaptea zi. Ne-am înșelat. De când au băgat autoritățile transport gratuit care să lege satul uitat de lume de principalul oraș din zonă, lumea a plecat la muncă. Ne-a povestit chiar un domn cum femeile din sat sunt mai toate angajate la oraș, căci nu e viață să trăiești din ajutor social.

Într-un alt sat, tot dintr-o Românie uitată, s-a trecut de la 100 și ceva de beneficiari de VMG la 60-65. Cum? Firma care a făcut angajări s-a oferit să asigure gratuit și transportul. În lipsa acestei oferte oamenilor le-ar fi fost imposibil să ajungă la locul de muncă.

Ce vreau să spun de fapt? Atunci când ajungeți în renumitele zone cu beneficiari de ajutor social treceți de aparențe, treceți de atât de consumatele pseudo explicații – “nu vor să muncească”, “sunt niște putori”, “vor doar să bea și să fumeze”.

Când cineva vă spune că oamenii nu vor să muncească, întrebați de ce. Cel mai probabil vi se va răspunde cu “așa sunt ei”. Nu vă lăsați păgubași. Continuați cu întrebările. Ce înseamnă “așa sunt ei”? Sărăcia e un cerc vicios. E greu să-l spargi și e și mai greu să gândești soluții/politici/programe atunci când gândești un întreg fenomen în prejudecăți și clișee.