(Last Updated On: March 14, 2018)

România a fost zguduită miercuri de un cutremur cu o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter, revizuită de la 4,7. Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP a declarat pentru Digi 24 că acest cutremur este unul util pentru că mai eliberează din presiunea tectonică dar nu elimină riscul producerii unui seism puternic.

„E un cutremur moderat. Din câte am înțeles, s-a simtit și în București și alte localități. A apărut după o pauză destul de mare. Ultimul peste 4 a fost în octombrie 2017. Din acest punct de vedere, e un cutremur așteptat. Vrancea produce astfel de cutremure destul de frecvent”, a explicat Radulian.

Miercuri, cel mai puternic Cutremur în România din 2018. Director INFP: „Astfel de cutremure nu pot elimina producerea unuia mare”. Ce mai spune Mircea Radulian 1

El a adăugat că un astfel de seism este util, pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea.

„În aceste 5 luni, se produce o acumulare de tensiune. În Vrancea există oricum acumulare permanentă, dar apare o acumulare în plus care, cu acest cutremur, s-a mai eliberat. Din acest punct de vedere, e benefică”, a spus seismologul citat de Digi 24.

Totuși, arată el, acest lucru nu ne ferește de producerea unui seism major: „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câțiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuși la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reușesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare”.

Când ar putea avea loc acesta?

„Nu se poate face o previziune decât la o scară mare de timp. Putem spune foarte aproximativ că ne așteptăm la cutremur mare. Din păcate știm că Vrancea poate producer cutremure mari. O predicție, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune – de ani buni se tot fac astfel de preziceri și toate au dat greş”, a spus Mircea Radulian.

Inițial, INFP a anunțat că seismul a fost de 4,7 și adâncimea de 157 de kilometri, dar a revizuit magnitudinea la 4,6 și apoi 4,4 și adâncimea de 137 de killometri.