(Last Updated On: March 11, 2018)

PSD va face modificări la Codurile Penale, până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Anunțul a fost făcut de Liviu Dragnea, sâmbătă, la Congresul partidului.

Pe Facebook,Nicușor Dan a scris: „O singura concluzie din discursul lui Dragnea la Congresul PSD:
„De saptamana viitoare va reincepe asaltul pe legile justitiei si pe modificarea Codurilor Penale, si a avut nevoie de Congres pentru a legitima asaltul.
In rest multe vorbe, in care PSD nu e de vina pentru nimic din ce s-a intamplat in Romania in ultimii 28 de ani”.

Nicușor Dan: „O singură concluzie din discursul lui Dragnea la Congresul PSD”: 1

Liviu Dragnea, citat de Antena 3: “Trebuie să le modificăm din cel puţin din trei motive. Sunt două directive europene: Directiva 42/2014, Directiva 343/2016, care trebuie să fie transpuse în legislaţie până în aprilie şi – sigur nu o să ajungem până atunci – după aceea avem un risc de infringement. Al doilea motiv: deciziile Curţii Constituţionale care, ne place sau nu ne place, sunt obligatorii, şi deciziile CEDO.

Sunt cele trei motive principale pentru care Codurile penale trebuie modificate. Acestea sunt explicaţiile, sunt simple şi calendarul este până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare”.

El şi-a exprimat speranţa că modificările Codurilor penale se vor realiza în urma unei comunicări “mult mai bune şi directe” cu Consiliul Europei şi Comisia Europeană.

“Aşa cum am spus şi anul trecut, până la finalul sesiunii, legile justiţiei să fie adoptate şi au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune. Şi la legile justiţiei, articole declarate neconstituţionale de Curte vor fi modificate, în raport cu ceea ce a decis Curtea Constituţională, iar Codurile penale – la fel, cu dezbateri largi.

Sper, cu aceeaşi implicare – pentru care le mulţumim – şi CSM şi asociaţiilor de magistraţi şi cu comunicare mult mai bună şi directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană, în aşa fel încât schimbul de informaţii să fie cel corect”, a mai spus el.