(Last Updated On: February 21, 2018)

Britanicii se pregătesc de Brexit iar jurnaliștii de la BBC au vrut să afle de la o româncă din Anglia câți bani trimite în România.

Româncă din Anglia. Claudia Gutulescu: „Azi m a sunat BBC. Să vedeți de ce: vor să facă o emisiune despre românii care trimit bani acasă. I-am răspuns așa”: 1

Pe Facebook, Claudia Gutulescu a scris: „Azi m a sunat BBC. Sa vedeti de ce: vor sa faca o emisiune despre romanii care trimit bani acasa.

In spatele unui profesionism si al unei delicateti demne intr-adevar de un jurnalist, omul m-a intrebat frumos despre ce fac aici, ce castig, cum traiesc si cam ce trimit acasa.

I-am spus frumos tot ce voia sa stie, si-a cerut scuze de multe ori pentru intrebarile care imi incalca intr-un fel sau altul intimitatea, dupa care m-a pus oarecum in garda referitor la alte discutii care vor fi purtate pe marginea acestui subiect.

Si anume faptul ca, tinand cont ca Brexit e la usa, multi sustinatori ai acestuia de fapt reproseaza faptul ca multi bani merg in afara tarii lor prin noi, cei care trimitem bani acasa. Si m-a intrebat cam ce as raspunde la o astfel de chestiune.

I-am raspuns asa:

“Domnule, Romania imi reproseaza ca nu imi platesc taxele acolo, desi cheltui bani in tara aia, si deci nu am un cuvant de spus in nimic.

Regatul Unit imi reproseaza ca, desi platesc taxe aici, nu imi cheltui toti banii inapoi, si deci nu am un cuvant de spus nici in tara asta. Vreti sa stiti care este adevarul? Adevarul este ca, daca noi ne-am delimita clar de una sau alta dintre aceste tari, cealalta cu siguranta ar avea de suferit. Si, vreti-nu vreti, avem un cuvant de spus peste tot.

In plus, nu cred ca eu adunat trimit in tara anual mult mai mult decat englezul obisnuit cheltuie intr-un an pe vacante in afara tarii sau pe cumparaturi din alte state. Iar in blocul in care locuiesc sunt sase apartamente goale. Nu iau eu locul nimanui dintre cei care vin sa plateasca 90 lire pe luna taxa de consiliu…”

Mi-a raspuns: “Da, e o aparare buna.”
I-am zis: “Este un argument bun, domnule. Nu am nevoie, din cate stiu, de o aparare…”.