(Last Updated On: February 13, 2018)

PSD a pierdut la Curtea Constituțonală și pe a treia legea a Justiției, modificată rapid în decembrie 2017. Este vorba de legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției ar trebui să demisioneze pentru că a vrut să susțină legile Justiției declarate neconstituționale în Parlamentul European?

Judecătorii CCR au admis cinci dintre punctele sesizate de PNL și ÎCCJ, în așa fel încât legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii va fi retrimisă la Parlament pentru a fi pusă în acord, informează stiripesurse.ro.

PSD pierde din nou la CCR! A treia lege a Justiției este NECONSTITUȚIONALĂ! Ministrul Justiției ar trebui să demisioneze pentru că a vrut să susțină legile Justiției, declarate neconstituționale, în Parlamentul European? 1

Pe 22 decembrie 2017, ÎCCJ a sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea unor articole modificate de Parlament din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre criticile aduse Legi 317/2004 se numără cea referitoare la modul de verificare a veridicităţii declaraţiilor date de membrii CSM.

“Aceste dispoziţii sunt neconstituţionale, întrucât stabilirea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii, ca organe abilitate să efectueze verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile date de judecătorii şi procurorii aleşi, încalcă principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat consacrat prin art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală şi al independenţei justiţiei stabilit în art. 124 alin. (3) din Constituţie”, se precizează în sesizare.

Obiecţia de neconstituţionalitate privind modificarea Legii 317/2004 pentru funcţionarea CSM a fost depusă de liberali la CCR pe 27 decembrie 2017.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, PNL a identificat vicii de neconstituţionalitate de natură a invalida proiectul de lege în ansamblul său, atât în raport cu modalitatea de adoptare a acestuia, cât şi în raport cu reglementări contrare Constituţiei, care fac referire la procedura de alegere a conducerii CSM.
Revenim cu detalii!