(Last Updated On: February 20, 2018)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe de astăzi judecarea în cameră preliminară a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

La acest prim termen de cameră preliminară, un judecător va discuta măsuri şi excepţii în cadrul procesului, dezbaterile nefiind publice, informează stirileprotv.ro.

Moment istoric în România. Începe judecata pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu 1

Lucian Mindruta:  Dupa 28 de ani, azi a inceput judecarea dosarului mineriadelor. Pentru cine nu stie ce e cu el si care a fost treaba in vremea aia, va explic simplu:

Mineriadele din 1990 sunt ceea ce a gonit din tara minim 1 milion de oameni. Jumatate din elita Romaniei, cat se formase si ea in anii stupizi de comunism.
Victoria minerilor a fost victoria nu doar a lui Iliescu, ci si a esalonului 2 al Partidului Comunist. A insemnat un lucru simplu:
Romania a pierdut cam 10 ani dintr-o cursa in care pornisem aproape egal cu Polonia, Ungaria, Cehia.

Pentru asta ar trebui judecati astia:
Nu doar crimele din cele cateva zile.

Ci genocidul cu valize in care Romania a ales sa-si piarda mintile bune, ca sa ramana cu palmele care-l aplaudau pe Iliescu.
Asta trebuie judecat.
Macar in tribunalul opiniei publice”.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: amiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.