(Last Updated On: February 18, 2018)

Elena Udrea este acuzată că și-a pregătit deliberat fuga din România pentru a nu face închisoare, un dosar important se apropie de sentință. Udrea a anunțat la Antena 3, postul care a atacat-o virulent când era ministru, că va avea gemeni. A anunțat din Costa Rica, unde, potrivit legilor locale, dacă va naște un copil acesta va primi automat cetățenie costaricană iar mama nu va putea fi extrădată.

Pe Facebook, Luminiţa Corneanu a scris: „Elena este însărcinată. Elena pleacă în Costa Rica. Copiii născuți în Costa Rica primesc automat cetățenie cf. jus soli. Mama copiilor costaricani nu va putea fi extrădată dacă e ceva”.

Elena Udrea are gemeni. Nu va mai face închisoare în România. Cum o ajută „fuga” în Costa Rica 1

Ius soli (în trad. lat. „Jus soli”, “dreptul pământului”, sau, cum se spunea inițial în limba română : dreptul pământean, cu referire la locul nașterii) este unul din cele două sisteme de acordare a cetățeniei, alături de ius sangvinis (în trad. “dreptul sângelui”, sau, cum se spunea inițial în limba română : dreptul strămoșesc, cu referire la originea etnică a cetățenilor). Conform ius soli, cetățenia unui stat se dobândește automat prin nașterea pe teritoriul acelui stat.

Printre țările fără restricție la „Jus soli” sunt: Antigua and Barbuda, Argentina. Barbados, Belize, Bolivia, Brazil Brazilia, Canada, Chile , Costa Rica, Cuba etc.

Elena Udrea la Antena 3, potrivit stiripesurse.ro:”Costa Rica este o țară frumoasă și prietenoasă, însă pentru cei care trăiesc aici mi se pare o țară foarte scumpă. Eu am venit, mi-am vizitat niște prieteni foarte buni. Am găsit niște vechi cunoștințe care ne-au arătat locuri foarte frumoase.

Am văzut Capitala. De obicei nu dau socoteală de ce plec din țară, dar când lucrurile par ascunse dau naștere la tot felul de scenarii. Eu sunt între două proceduri medicale, pe care le fac la Atena. După ce am făcut-o pe prima, am venit aici. Apoi, săptămâna viitoare o voi face pe cea de a doua. Dacă toate lucrurile decurg bine, mă întorc acasă.

Cum evoluează sarcina?

Eu sper că bine. Este vorba de o sarcină gemelară. Nu prea mă lasă medicii să merg cu avionul, nu sunt recomandate călătoriile. Am un psihic puternic. Am prieteni aici, voi mai sta in Costa Rica””, a declarat Elena Udrea pentru Antena 3.