(Last Updated On: February 21, 2018)

Nu este o noutate că statul român încurajează infracțiunile. PSD a dat o lege prin care cei care sunt închiși în condiții grele trebuie eliberați mai repede. Spre dezamăgirea victimelor.
Ioan Surleac, tânărul de 23 de ani care a primit pedeapsa cea mai mică în dosarul celor şapte violatori din Vaslui, a fost propus pentru liberare condiţionată înainte de executarea integrală a pedepsei.

Dosarul său a fost avizat favorabil de comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, fiind înaintat Judecătoriei Vaslui. Magistraţii urmează să stabilească pe 14 martie dacă tânărul care a executat doar jumătate din pedeapsă va putea fi eliberat condiţionat, informează adevarul.ro.

Cei 7 violatorii din Vaslui se pregătesc să iasă din închisoare pe baza Legii PSD. Primul se pregătește să iasă acum. Cât a executat din pedeapsă 1

Ioan Surleac a fost condamnat definitiv în noiembrie 2015 la 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă, după ce şi-a recunoscut faptele. Alţi doi tineri care şi-au recunoscut faptele urmează a fi propuşi pentru eliberarea condiţionată în a doua jumătate a anului.

Din punct de vedere calendaristic, cei trei tineri nu au executat, până în prezent, decât jumătate din pedepsele primite, însă au câştigat zile de libertate în baza recursului compensatoriu, urmare a condiţiilor grele de detenţie invocate. Iniţial, cei şapte tineri au fost încarceraţi la Penitenciarul Iaşi, unde au executat pedepsele în regim închis. Acolo s-au plâns de condiţiile grele de detenţie. Pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii precare, deţinuţilor, potrivit legii, li s-au acordat 6 zile ca fiind executate.

Avocata victimei a anuntat ca se va opune liberarii condiţionate, având in vedere ca nici el şi nici ceilalţi şase inculpaţi nu şi-au respectat obligatiile civile şi nu au achitat niciun leu din daunele morale stabilite la 70.000 lei. Cei şapte tineri din Vaslui au fost condamnaţi în noiembrie 2015 la pedepse cuprinse intre 6 şi 10 ani. Cazul lor a scandalizat opinia publică din România.