(Last Updated On: February 12, 2018)

Ora de vară și ora de iarnă ar putea deveni istorie. Parlamentul European a aprobat joi o decizie prin care solicită Comisiei Europene o evaluare a regimului actual al orei și, dacă este necesar, o revizuire a regulilor. Ar fi bine să se renunțe la modificarea orei după anotimpuri?

 

Inițiative cetățenești au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bi-anuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în prezent în ultimul weekend din martie şi, respectiv, octombrie.

Adio oră de vară și oră de iarnă și în România? Decizia Parlamentului European 1

Numeroase studii nu au reușit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătății umane, spun deputații. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.

Rezoluția a fost adoptată cu 384 de voturi pentru la 153 împotrivă și 12 abțineri.

Directiva privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în UE, cu scopul de a ajuta funcționarea efectivă a pieței interne.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.