(Last Updated On: February 21, 2018)

Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel se poate ajunge la o minivacanță începând din 7 aprilie (vineri) și până luni 9 aprilie.

Propunerea legislativă, care a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic, a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 86 de voturi ‘pentru’, 1 împotrivă şi o abţinere, informează digi24.ro.  Urmează votul în Camera Deputaților și este greui de crezut că deputații vor vota împotrivă.

O nouă zi liberă pentru români de Paște? Minivacanță prelungită 1

“Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…)

Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional. Dacă decizia Senatului primește și votul pozitiv al deputaților, numărul sărbatorilor legale va ajunge la 15.

Până în prezent românii au următoarele zile libere: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); prima şi a doua zi de Paşte;

1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).