(Last Updated On: January 19, 2018)

Un român a decis să se întoarcă în țară după doi ani de muncit în străinătate. Ajuns acasă la Cluj, „ospitalitatea” instituțiilor statului l-a lovit din plin.

Pe Facebook, Stanescu Catalin a scris: „Dupa sutele, poate miile de declaratii facute de Politicieni, cu privire la eforturile care le depun pentru intorcerea si reintegrarea romanilor din diaspora, acasa ……haideti sa va spun o scurta poveste a unui roman, adica eu, sa vedeti si voi care este primul impact cu realitatea romaneasca, a unui om, reintors in Tara.

Român întors acasă, la Cluj, după doi ani de străinătate. Ospitalitatea” instituțiilor statului l-a lovit din plin.. „Sunt bani munciti sau economii? Ma simteam in fata ghiseului, ca la Milite pe vremuri ... stau si ma intreb, sa raman acasa? Sa plec din nou printre straini? De fapt … care straini? La fel de strain si deloc bine primit, ma simt si acasa...dragul meu Presedinte pe care te-am votat cu atata incredere, dragii mei adormiti din Parlament, draga Guvernator al BNR ….cum ziceati voi, ca rezolvati problema celor ...” 1

Vineri, 5 Ianurie 2018, orele 16…..punctul de trecere Vama Bors-Oradea. Ce sa va spun? 2850 km parcursi cu autoturismul, tot drumul am fost confuz, sentimente amestecate ….bucuria intorcerii, emotii,nerabdare, imaginea intalnirilor ce vor urma, cu rude ,prieteni, fosti colegi …toate amestecate cu oboseala calatoriei.

In doi ani de lipsa, din tara, sa stiti ca se uita multe, ai impresia ca motivele pentru care ai ales sa pleci dintre ai tai, nici nu au fost atat de serioase, pe cat ai vrut tu sa le conturezi la momentul cand ai zis, gata! nu mai rezist, plec din tara! Dar sa stiti ca nu este asa, dragii nostri conationali, au grije sa iti aduci repede aminte, care este realitatea.
Acuma stau si ma intreb, sa raman acasa? Sa plec din nou printre straini? De fapt … care straini? La fel de strain si deloc bine primit, ma simt si acasa.

Sa revenim, deci opresc masina in punctual de trecere, un Vames amabil imi verifica actele si masina, totul este ok, asa ca, ne salutam si pornesc …fac primi metri in Romania!
Hai sa trecem peste imaginile gropilor din sosea, a gunoaielor, a smenarilor care sar pe tine pentru a-ti cere sa dezlipesti colantul Austriac, care reprezinta taxa de drum ….pentru ca au nevoie de timbru pentru a fi refolosit …..sau fetitele care abia intrat in tara, iti fac ochi dulci si vin cu toto felul de propuneri incendiare ….asta asa,o prima imagine pe care si-o poate face oricine intra in tara noastra …sa zicem, o prima impresie.

Sa trecem la lucruri serioase, opresc undeva pe dreapta, in mijlocul unor balti in carosabil …un fel de parcare, cred…cu intentia sa platesc taxa de drum pentru Romania. Nu se accepta valuta dor lei. Ok, dar nu am lei … se poate si in euro,dar…..se schimba de catre vanzatoare la cursul care ii convine ei, adica cea mai buna oferta pentru mine a fost de 4 lei pentru un euro … in conditia in care la casele de schimb un euro era cotat la 4.6.

Dar casele nu functionau, nu aveau lei ..sau erau inchise. Asa ca am schimbat la 4 lei si mi-am platit taxa de drum. Realizez ca trebuie sa si alimentez cu carburant. Aceiasi poveste, nu am lei …bla -bla, 4 Lei pentru 1 Euro. Gata! Pornesc spre Cluj

Ajuns acasa, a doua zi ma duc la Bnaca, sa scot si eu niste bani de pe card, sa am si eu de cheltuiala. Mi se spune ca nu pot obtine bani lichizi … pot efectua doar plati in Romania cu cardul. Ma duc la alta Banca ..si din nou, la alta Banca… si din nou, la mai multe Banci, acelasi raspuns.

Ma apuc de dat telefoane …iau bani imprumut. Dar ce fac cu banii mei de pe card? Noroc ca romanul este inventiv, gasesc solutia. Transfer o suma de bani unui prieten in tara de unde am venit …si acel prieten imi trimite acei bani prin MoneyGram …..comisioane, intrebari genul .…sunt bani munciti sau economii? Ma simteam in fata ghiseului, ca la Milite pe vremuri .…dar ce mai conteaza ,important este ca am bani in buzunar !

Sunt unul dintre acei romani care nu au propietate pe teritoriul Romaniei. In concluzie imi caut o chirie, gasesc chiria potrivita mie ..bat palma cu propietarul si urmeaza sa incheiem contractul de inchiriere. Dar sa vezi, nu accepta pasaportul, nici permisul de conducere …doreste buletinul meu. Dar este expirat din toamna lui 2016. Ii explic ca urmeaza sa imi fac buletin nou … dar sa ma instalez si eu undeva.

Nu accepta, si iata-ma cu bagajele in strada. Nu e necaz mare, doara am bani … se gasesc Pensiuni si Hoteluri. Gata, ma cazez si in data de 11 .01.2018, ma duc ca tot omul la Serviciul de Evidenta a populatiei sa imi fac un buletin. Sunt primit in spatiu de un prieten. Conform procedurilor, platesc cei 7 lei … imi fac poza …si gata! Va asteptam in data de 29 Ianuarie sa il ridicati. Cand ? peste trei saptamani? da…..peste trei saptamani .

Timp in care nu poti face nimic fara buletin, intentionam sa imi iau o chirie, sa imi fac un contract de TV –internet ….sa imi inscriu copilul la scoala, sa imi fac analizele pentru angajare in tara ….apoi sa ma angajez. Dar nimic din toate acestea, nu se pot intampla mai repede de 29 Ianuarie!

Asa ca, dragul meu Presedinte pe care te-am votat cu atata incredere, dragii mei adormiti din Parlament, draga Guvernator al BNR ….cum ziceati voi, ca rezolvati problema celor pe care vreti sa ii aduceti acasa? Implementand ce? Acele programe pompoase de reintegrare ? Dar pana acolo ….micile detalii , problemele cu care se confrunta un om abia intors acasa, cu intentia de a ramane ….conteaza ?

P.S. scuzati greselile de exprimare si ortografie ….nu va osteniti sa veniti cu comentarii deplasate, sunt departe de a fi ziarist sau om al literelor, sunt un simplu sofer de camion .
Va pup ! O zi minunata la toata lumea!”