(Last Updated On: January 9, 2018)

Un meșter popular din Alba face opinci cu unelte inventate în urmă cu sute de ani. Iosif Trifuț, în vârstă de 59 de ani, este singurul meșter din zona orașului Câmpeni care confecționează opinci, obiectele din portul dacilor din cele mai vechi timpuri.

Acesta spune că încălțările tradiționale erau purtate de români, indiferent de anotimp, și erau o parte integrantă a costumelor populare.

(Foto) Meșterul popular din România care face opinci ca pe vremea dacilor. „Sunt lucrate manual, din piele” 1

Iosif Trifuţ e în prezent pensionar. Spune că are timp ca să realizeze manual opincile cu ustencile precum cele folosite în urmă cu sute de ani, informează libertatea.ro

„Lucrez cam trei zile pentru a termina o pereche de opinci. Sunt lucrate manual, din piele, pe care o achiziţionez de la o fabrică. Pe lângă opinci, mai lucrez şi cizme şi pantofi pentru dansatori populari”, a spus meşterul Trifuţ.

Artizanul vinde opinicile cu precădere la târgurile tradiționale din Timişoara, Deva, Arad, dar şi în Câmpeni, Zlatna, Albac. Se mândrește cu opincile sale care sunt folosite de mulți dintre interpreții de muzică populară din Banat, unde are cerere mare pentru această încălțăminte.

(Foto) Meșterul popular din România care face opinci ca pe vremea dacilor. „Sunt lucrate manual, din piele” 2

O pereche costă între 65 de lei şi 150 de lei, în funcţie de mărime, model şi timpul alocat de meşter, notează sursa citată. Iosif Trifuţ realizează trei modele de opinci: modelul cu gârgoi, adică cu vârful întors, modelul cu găicuţe, cerut în special în zona Banatului şi modelul cu talpă aplicată, cu care se poate merge şi pe stradă.

Opincile confecționate de Iosif Trifuţ au ajuns şi în Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie. Acestea au fost cumpărate de turiştii care au vizitat târgurile tradiţionale.

(Foto) Meșterul popular din România care face opinci ca pe vremea dacilor. „Sunt lucrate manual, din piele” 3

„Mulţi mă întreabă cum le fac şi atunci stau şi le povestesc procesul de fabricaţie. Unii se miră de faptul că încă mai există meşteri care fac încălţămintea pe care o purtau strămoşii”, a mărturisit meşterul din Câmpeni.

Iosif Trifuţ spune că vrea să păstreze vechile tradiții și cu ajutorul tehnologiei. Artizanul are și o pagină de Facebook, unde își promovează produsele realizate la comandă.