Româncă din Germania: ”Am plecat cu 200 de euro în portofel, o valiză mică și credință în Dumnezeu și oameni“. Acum este este șefă de filială la o renumită brutărie din Munchen

(Last Updated On: December 6, 2017)

Gabriela Mihaluca (51 de ani) a povestit pentru Gazeta Românească prin ce a trecut în cei 8 ani de când este în Germania, la Munchen. „Făceam la început curăţenie, spălam podelele, terasă, munceam ca o nebună”. Astăzi, Gabriela este șefă de filială la o renumită brutărie din capitala Bavariei.

Acum aproximativ opt ani, Gabriela pleca din Cisnădie, orăşelul de nici 15.000 de suflete de lângă Sibiu. Destinaţia: Germania, la München. Trecuseră aproape doi ani de la divorţul în urma căruia, aşa cum mărturiseşte, pierduse aproape tot şi îşi punea toate speranţele în acest nou drum care a apărut în viaţa ei.

Un „om de suflet“, cum îl numeşte ea, a ajutat-o să obţină un contract de muncă pe şase luni la un McDonalds, în München, iar Gabriela, împinsă de ratele de la bancă, de dorinţa de a le oferi o şansă mai bună fetelor ei, a luat drumul Germaniei. „Nu ştiam nici un cuvânt în germană“, povesteşte românca. Sunt amintiri pe care nu le poată uita niciodată.

„Am plecat de acasă cu 200 de euro în portofel o copie la mail-ul prin care trebuia să mă prezint la serviciu, o valiză mică și credința în Dumnezeu și în oameni“, continua Gabriela.

„La McDonalds, făceam la început curăţenie, spălam podelele, terasă, munceam ca o nebună de frică să nu mă pună la casă. Mi-era frică să lucrez cu banii de numai“, da timpul înapoi românca plecată din Cisnădie.

A locuit o vreme la un cămin, împărţind o locuinţă cu alte patru persoane: „Când aveam liber, mergeam în parc şi învăţam verbele în germană pe de rost, dar nu ştim să le folosesc în context. Mă gândeam că odată şi odată o să învăţ germană şi atunci o să mă ajute ce învăţăm pe de rost“, zâmbeşte sibianca.

 

A plecat de la McDonald’s şi a început să-şi caute un alt loc de muncă: “Am făcut vreo 20 de mape cu Bewerbung (n.r.: CV-uri pentru angajare) și când aveam liber mergeam şi le dădeam la diferite firme. Primii care m-au contactat au fost chiar cei unde lucrez şi acum, Privat Bäckerei Wimmer.

A început noul serviciu, la brutărie, în martie 2012, ca simplă angajată. Seriozitatea Gabrielei şi determinarea ei de a-şi face treabă cât mai bine au fost remarcate de superiorii ei, iar la doi ani a fost promovată ca ajutor şef de filială, iar în septembrie 2015 i s-a propus să fie şefa uneia dintre filialele renumitei brutarii.

S-a temut că nu va face faţă, că va fi prea greu pentru ea, dar… „încă din prima lună, am reuşit să avem rezultate bune. Împreună, subliniază Gabriela, alături de cele 9 fete care lucrează aici, alături de mine. Un colectiv minunat“.