(Last Updated On: December 10, 2017)

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat vineri un interviu pentru psnews.ro în care a explicat faptul că PSD se pregătește să-l suspende pe Klaus Iohannis pentru că se opune modificărilor la Legile Justiției. Tema principală de campanie anti-Iohanis va fi etnia acestuia, sas mai spune politologul. Această temă va prinde bine deoarece 2018 va fi Centenarul Marii Uniri iar cei de la PSD vor cultiva cu grijă naționalismul xenofob.

Discuția a pornit de la perspectivele pesimiste ale politologului asupra șanselor de afirmare ale fostului prim-ministru Victor Ponta împreună cu noul lui partid, Pro România. Concret: Cristian Pîrvulescu a subliniat că Ponta „nu are ocazia să confirme înainte de 2020”, în contextul în care alegerile europarlamentare (precum cele de peste un an și jumătate) „sunt mai degrabă pentru partidele mari”, iar în primăvara-vara lui 2019 „domnul Iohannis va fi în culmea președinției – sigur: dacă nu-l vor suspenda și demite în 2018”.

Planul suspendării lui Iohannis pentru că este sas explicat de politologul Cristian Pîrvulescu 1

„Există și această ipoteză probabilă, pe fondul naționalismului pe care îl bănuim pentru un an care va fi un an al comemorării Marii Uniri, dar care va deveni cel mai probabil o expresie a unui naționalism xenofob, care va respinge diversitatea. Și cum Klaus Iohannis este un sas, va fi privit în acest context ca ceva străin. Intuim acum că astfel de intenții există”, a arătat Pîrvulescu, exprimându-și totuși speranța „că vom ști să sărbătorim pozitiv 100 de ani de la Marea Unire, și nu negativ”.

Subiectul Klaus Iohannis a revenit când Cristian Pîrvulescu l-a prezentat pe președinte drept „singurul lucru care face ca România să nu fie considerată o țară iliberală (care nu mai respectă drepturile omului)”, precum Ungaria și Polonia.

„De aceea, singurul obstacol pe care îl mai au este președintele Iohannis și cred că tentația de a-l suspenda și de a organiza un referendum pentru demiterea președintelui e foarte mare la unii membri ai majorității (parlamentare – n.r.).

A fost deja acuzat că nu este doar un spectator al «Statului Paralel», ci este profitorul «Statului Paralel» – deci există motive serioase pentru a fi înlăturat. Când se va întâmpla lucrul ăsta? Cu ocazia primului referendum. Iar primul referendum ar putea fi cel pentru modificarea Constituției într-un sens iliberal, anti-european și anti-democratic, adică prin modificarea articolului privind familia”, a completat profesorul universitar.