(Foto) Autobuzul „mamut” produs în România care transporta chinezi. Povestea unei mărci mai puțin cunoscute

Uzinele Roman de la Brașov au produs în perioada comunistă un autobuz deosebit pe care l-a exportat în China. Deși doar pentru o perioadă scurtă, autobuzele au fost bine primite în Republica Chineză.

Botezat neoficial Dongfeng-Roman, după un parteneriat cu uzina Dongfeng Motor Corporation fondată în 1969, românii au trimis câteva zeci de astfel de autobuze în China care au fost puse rapid în funcțiune, scrie digi24.ro care citează playtech.ro

(Foto) Autobuzul „mamut” produs în România care transporta chinezi. Povestea unei mărci mai puțin cunoscute 1

Rudimentare ca aspect, dacă ne raportăm la vremurile noastre, autobuzele cu burduf la jumătate au fost foarte bine primite în republica chineză și și-au făcut treaba. E drept, pentru o perioadă scurtă.

Din păcate, autobuzul Dongfeng-Roman, recunoscut în China sub denumirea oficială de Hengtong Bus CQ680, nu a făcut istorie, cel mai probabil din pricina costurilor ridicate în ceea ce privește exportul. Nici informații nu sunt prea multe. Mărturia existenței sale sunt câteva poze găsite pe site-urile din China. Din imagini se poate vedea că autobuzul a fost fabricat în cel puțin două culori: bej și albastru.

(Foto) Autobuzul „mamut” produs în România care transporta chinezi. Povestea unei mărci mai puțin cunoscute 2

Cifrele arată că în cel mai de vârf an al exporturilor României din perioada condusă de Nicolae Ceaușescu valoarea exporturilor era de 10 miliarde de dolari. În topul exporturilor erau produsele petroliere, țevile de oțel și mobila, dar și automobilele. Majoritatea mașinilor produse în Republica Socialistă România mergeau în țările cu care dictatorul avea o relație bună.