(Video) IMPRESIONANT Tânara procuroare DNA din dosarul lui Dragnea: „Sunt 5 pasi simpli pe care i-am invatat, pe care incerc sa-mi amintesc in fiecare clipa si sa-i pun in aplicare in fiecare zi”

(Last Updated On: November 14, 2017)

Alexandra Lancranjan, procurorul de la DNA care l-a acuzat luni pe Liviu Dragnea de constituire de grup infracțional organizat și un prejudiciu de 21 de milioane de euro din fonduri europene a vorbit la conferința TEDx din 2015 despre principiile și valorile din viață

Discursul tinerei de 32 de ani prezentat de aktual24.ro  este impresionant: „O sa va povestesc politica mea publica despre drepturile omului. Cum le recunosc, cum le apar si cum le promovez eu in fiecare zi. Sunt cinci pasi simpli pe care i-am invatat, pe care incerc sa-mi amintesc in fiecare clipa si sa-i pun in aplicare in fiecare zi.

1. Cunoaste-te si educa-te: nu poti sa schimbi lumea din afara daca nu stii cine esti, daca nu te intelegi, daca nu te educi si nu te formezi. Descopera-ti si apara-ti drepturile si obligatiile, exercitale cu tarie. Construieste-ti propriul set de valori care iti ghideaza viata. Ai curaj sa recunosti cand gresesti, sa sterfi totul si sa o iei de la capat. Pentru ca cel mai important este sa stai pe ambele tale picioare. Niciodata, nicio persoana nu va putea muta muntii din loc daca nu stie care ii este coloana vertebrala. Daca nu stie pentru ce lupta si ce doreste sa schimbe.

2. Cunoaste-i si educa-i pe altii. Odata ce te cunosti pe tine si stii ce vrei de la viata ai curajul sa iesi din zona ta personala.Ai curajul sa-ti deschizi inima, sa-ti deschizi mintea si ochii larg catre lume. Observa tot ce se intampla in jurul tau, incearca sa cunosti oameni

3. Cunoaste si alege cine te conduce. Educa-ti liderii. Sa cunosti cine si cum te conduce este la fel de important cu a te cunoaste pe tine. Toate politicile publice, toate strategiile nationale, toate planurile multianulae sunt construite de cei putini care sunt in executivul si legislativul tarii. Dar ei sunt reprezentativi pentru cei care i-au ales. Ei sunt oglinda implicarii noastre, a deciziilor noastre, a alegerilor noastre. Politicile publice defectuoase nu au aparut din neantul cunoasterii. Ele sunt o oglinda a celor doi pasi pe care i-am parcurs pana acum. Ei spus cat de mult ne cunoastem pe noi, cat de mult ne-am educat si cat de dispusi am fost sa-i invatam pe ceilalti. Educa-ti liderii pasnic, prin proteste si prin contrabalansarea deciziilor proaste. As vrea sa ajungem la concluzia ca nu este bine sa adoptam cu totii politica strutului. Cei care au invatat dreptul, din anul 1, stiu ca niciodata, nimeni, nu va putea sa-si invoce propria culpa.

4. Actioneaza si reactioneaza. Pasivitatea ucide idealurile. Atunci cand stam in pasivitate, ucidem orice sansa de a evolua. Lumea e creata de actiunile noastre. Toate revoltele sociale, toate miscarile de independenta si eliberare,. Drepturile omului si democratia insasi au fost create prin actiuni simple, ale unor oameni ca noi. Reactioneaza la tot ce ti se pare injust. Reactioneaza la lucruri mici, ca cei sapte ani de acasa, pe care nu-o observam foarte des in jur, si incearca sa demonstrezi ca lumea poate sa fie altfel. Comportate-te ca si sum ai trai in lumea ideala si reactioneaza la lucrurile care ti se par ca te arunca afara din acea lume. Reactioneaza la aruncatul hartiilor pe strada daca iti doresti un mediu sanatos. Reactioneaza la oameni care iti comunica ca ‘merge si asa’ si ca ‘ne descurcam’ daca iti doresti o justitie echitabila si dreapta. Reactioneaza la stabilitul etichetelor sociale daca doresti sa fim egali si liberi. Multiplica, persista, da mai departe.

5. S-ar putea sa nu va iasa din prima. De fapt aproape sigur nu o sa va iasa perfect din prima. Sa te cunosti pe tine, sa te educi, este un lucru foarte greu. Sa-i cunosti si sa-i educi pe ceilalti este o lupta pe care trebuie sa o duceti in fiecare zi. Daca ajungem sa discutam despre schimbatul paradigmei colective vor fi momente in care vi se va parea imposibil. Cu toate astea nu trebuie sa renuntati. Stati drepti, decideti ce vreti in viata, revizuiti metoda, multiplicati si puneti-o din nou in aplicare”, a spus atunci Lancranjan.

Vezi aici Video:

Crezi că procurorul va avea câștig de cauză în fața judecătorilor în noul dosar al lui Liviu Dragnea?