„După o gardă cam grea, de dimineață m-am dus în vizită la bebelușii din cardio, toți trecuți de 70 … mi-au zis: „mergeți să vă odihniți, domnule doctor; noi suntem …”

(Last Updated On: November 17, 2017)

Vasi Rădulescu povestește pe Facebook ce înseamnă să fii medic într-un spital de stat din România.

Pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu a scris: „După o gardă cam grea, de dimineață m-am dus în vizită la bebelușii din cardio, toți trecuți de 70. Când m-au văzut cu cearcăne până-n pământ, mi-au zis: „mergeți să vă odihniți, domnule doctor; noi suntem binișor aici, nu e nevoie să mai stați mult timp să ne consultați pe fiecare în parte.”

Episod întâmplat într-o sâmbătă dimineața, în urmă cu doi ani. Și pentru asta îmi place încă medicina – e plină de umanitate, vorbe și gesturi genuine. Straturile superficiale și false cad, oamenii văd și simt ce faci pentru ei, văd și simt că medicul nu-i vreun zeu, ci o mână vulnerabilă de carne. Exact ca ei”.

Tot pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu a scris: „Ca să nu ai nevoie de medic, ai nevoie tot de medic.

Trăim într-o țară în care conceptul de prevenție primară plutește undeva prin ionosferă. Oamenii se culcă pe o ureche, trag de timp, nu respectă niște recomandări minime și ajung la medic tardiv, când sărmanul medic trebuie să-și stoarcă neuronii pentru a reuși o reechilibrare. Sănătatea în astfel de cazuri este deosebit de greu de redobândit, și oamenii se înfurie pe medic, pe sistem, pe ei înșiși pentru că se lovesc de o grămadă de obstacole.

Am tot vorbit despre fumat, obezitate, screening, consulturi de rutină, principii alimentare, informare din surse genuine. Aud oameni care spun “sper să nu fie nevoie să ajung vreodată la medic” și greșesc cumplit. Tot de medic aveți nevoie și pentru a nu ajunge la medic, deoarece sfaturile de prevenție primară adevărată tot din mintea extraordinară a medicului ar trebui să provină, iar asta să se facă particularizat, întins pe durată lungă, cu un parteneriat frumos și solid”.