Le primim? Efectul Brexit: România se confruntă cu o cerere fără precedent de sedii pentru multinaţionale

(Last Updated On: November 23, 2017)

România este unul dintre candidaţii ideali pentru a atrage corporaţiilor care îşi mută sediile din Marea Britanie. Piaţa locală se confruntă cu „o cerere fără precedent“ de spaţii de birouri, spune Dimitris Raptis, deputy CEO al Globalworth, companie care administrează sediile unora dintre cele mai importante firme străine active în România.

„Acum un deceniu, când România intra în Uniunea Europeană, 80-90% din sediile existente în Bucureşti erau ocupate de firme locale. Astăzi, ponderea s-a inversat. „Vedem o economie cu o creştere rapidă, alimentată de Investiţiile Străine Directe, o serie de multinaţionale au intrat şi s-au extins pe piaţă şi dacă ne uităm la portofoliu nostru, dar şi la alţii, 90% din spaţiu este închiriat multinaţionalelor. Multe dintre acestea au cumpărat afacerile locale“, explică directorul Globalworth, într-un interviu pentru revista Capital.

Aceste companii au fost atrase, în principal, de evoluţia pozitivă a economiei locale, iar acum au un impuls suplimentar dat de ieşirea Marii Britanii din spaţiul european. „Faptul că Deutsche Bank se extinde puternic este un semn al faptului că multinaţionalele sunt interesate să îşi mute operaţiunile din ţări precum Marea Britanie către România, profitând de toţi aceşti factori. Nu este doar o consecinţă a Brexit-ului, dar Brexit-ul ajută“, adaugă Dimitris Raptis.

Instituţia financiară germană a anunţat că s-ar putea să mute 4.000 de angajaţi din Marea Britanie ca urmare a Brexit-ului. În România, Deutsche Bank s-a extins de la un sediu de 216 mp, în urmă cu patru ani, la peste 13.000 mp în prezent, doar în clădirile Globalworth.

Proiectul companiei a fost şi candidatul României în competiţia pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului, care trebuie să îşi mute birourile din Marea Britanie. Totuşi, la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii statelor membre ale UE au exclus Bucureştiul din competiţie, în final rămânând Amsterdam, Milano şi Copenhaga.