„Vreau sa mai fac un pariu pe chestiile astea fiscale … L-am auzit pe domnul Dragnea la radio ca nu vor mai baga impozit zero pentru salariile sub 2000 de lei. Dar ca vor baga totusi cota de 10% (de la 16%) la impozitul pe venit (salarii si venituri asimilate)”

(Last Updated On: October 19, 2017)

Liviu Dragnea s-a răzgândit. De mai multe ori. Nu mai recalculează pensiile, nu mai introduce split TVA obligatoriu.

Pe Facebook, Catalin Tenita a scris: „L-am auzit pe domnul Dragnea la radio ca nu vor mai baga impozit zero pentru salariile sub 2000 de lei. Dar ca vor baga totusi cota de 10% (de la 16%) la impozitul pe venit (salarii si venituri asimilate).

Acum o luna ziceam ca fac pariu pe 10 sticle de vin contra una ca nu se va baga split TVA obligatoriu. Cred ca l-am castigat. Asadar vreau sa mai fac un pariu pe chestiile astea fiscale. Afirm ca nu se va putea pune o cota de 10% pe impozit venit de la 1 ianuarie 2018.

Nu are loc. Bugetul e prea tandari.
Proportia impozitului pe venit raportat la PIB este de circa 3.7% (mult sub media europeana).
Daca il scazi de la 16 la 10%, proportia lui va ajunge la circa 2.3%.

Adica scade cu vreo 1.4 puncte procentuale din PIB. Aceste puncte procentuale se vor vedea in deficit.

In conditiile in care anul asta ajungem aproape de palierul de 3% deficit, si asta prin blocarea substantiala a investitiilor, in conditiile in care anul viitor e posibil sa nu mai fie aceasi crestere economica (generata temporat de cresteri nesustenabile de salarii, dar care vor fi sterilizate de piata prin inflatie) de unde naiba isi va permite Ministerul de Finante sa lase din mana 1.4% din PIB (sau vreo 2.5 miliarde euro anual)? Bani pe care ii primesc luna de luna, no matter what.

Asadar eu risc sa fac un pariu (si cu Dragnea sau ministrul de finante, ca nu e o chestie pe care o pot decide ei din pix) ca la anul nu va fi nici o scadere de impozit la 10%.