Surse: PLANUL lui Iohannis dacă premierul Tudose demisionează

(Last Updated On: October 12, 2017)

Președintele Klaus Iohannis a declarat că premierul Tudose e de bună credință și dorește să aibă o echipă performantă. Mesajele de sprijin de astăzi îl ajută sau nu pe premierul Tudose? Jurnalistul Cristian Turturică spune că planul lui Iohannis este să-l pună din nou în funcție pe Tudose dacă acesta demisionează. Astfel Tudose nu va mai fi legat direct de PSD dar vor fi destui doritori din PSD care să intre la guvernare.

Pe Facebook, jurnalistul Dan Cristian Turturică a scris: „La prima vedere, declarațiile de susținere din partea președintelui Iohannis i-au făcut rău lui Tudose deoarece au confirmat teza cu care Dragnea încearcă în aceste clipe să se salveze: premierul joacă de partea lui Iohannis, a “sistemului” și a americanilor.

Cei ce cred asta ignoră un detaliu. Și anume că prin declarațiile de la Craiova, surprinzător de laudative pentru Tudose, președintele a lansat, de fapt, varianta că în cazul în care PSD merge pe mâna lui Dragnea și premierul va demisiona cel pe care îl va desemna ca înlocuitor va fi…Tudose. Ce va mai face PSD atunci?

Se pare că unii dintre baronii care l-au părăsit pe Dragnea în ultimele zile știu că asta va fi următoarea mișcare a președintelui. Doar că era nevoie ca și cei mai înceți la minte să priceapă.

Potrivit preşedintelui, criza politică din acest moment “are consecinţe în primul rând negative”, subliniind şi că guvernarea PSD-ALDe a indus o “nelinişte profundă” în economie, pe fondul măsurilor anunţate în ritm ameţitor mai ales în domeniul fiscal. “Este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitzate, de stabilitate pentru a permite şi mediuli economic să performeze”, a mai punctat şeful statului potrivit Digi 24.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a avertizat PSD că scenariul pierderii guvernării nu poate fi cu totul exclus: “Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze”. Totuşi, potrivit lui Iohannis, guvernul tehnocrat nu este o soluţie.

Nu în ultimul rând, preşedintele a avertizat încă o dată coaliţia de guvernare asupra faptului că “persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului”. “În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie”, subliniază Iohannis, arătând că “pentru potician, care merge în faţa poporului, contează integritatea”.

Klaus Iohannis citat de hotnews.ro: “Daca si acest Guvern ar cadea, atunci, cu siguranta, ar trebui sa imi pun intrebarea, extrem de serios, daca PSD ar mai avea capacitatea sa guverneze”, a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis, prezent, la Craiova, alaturi de premierul Mihai Tudose, la uzina Ford, la lansarea noului model Ford EcoSport. Raspunzand unei intrebari, seful statului a spus ca un guvern tehnocrat nu este o solutie in acest moment.

 

El a adaugat ca “Eu cred ca premierul e de buna credinta si doreste sa aiba o echipa performanta. La aproape un an de la castigarea alegerilor, asteptam ca PSD sa vina cu rezultate tangibile pentru romani. Daca e nevoie de o remaniere pentru asa ceva, atunci remaniere sa fie.”

“Nu vad nicio piedica, daca se doreste, se poate pune in practica o guvernare care aduce rezultate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Seful statului spune ca “Nu ma intereseaza daca primesc demisii sau demiteri, important e sa avem o echipa guvernamentala care nu are probleme de integritate. Persoanele cu probleme penale nu au ce cauta in primul rand al functiilor statului. In politica nu functioneaza prezumtia de nevinovatie, prezumtia de nevinovatie functioneaza in justitie. Pentru un politician care merge in fata poporului conteaza integritatea, sa nu fie suspectat de nimic.”

Intrebat daca a vorbit cu Liviu Dragnea si C. P. Tariceanu, Klaus Iohannis a raspuns ca: “Nu, nu am vorbit in ultimele zile.”