Premierul Tudose nu se lasă! Vrea să scape de toți oamenii lui Dragnea. Planul lui Tudose în PSD

(Last Updated On: October 17, 2017)

Potrivit unor surse din PSD, citate de stiripesurse.ro, premierul Mihai Tudose vrea să dea afară din Guvern toți oamenii apropiați președintelui PSD, Liviu Dragnea. Cel mai important ministru, Lia Olguța Vasilescu, se pare că este de neclintit momentan. Premierul Tudose se pare că a luat-o la țintă însă pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

Tudose mizează inclusiv pe aportul indirect al președintelui Kalus Iohannis. De când a început criza în interiorul PSD, șeful statului s-a erijat în promovatorul ideii unei curățenii ample în interiorul Guvernului, prin eliminarea politicienilor certați cu legea.

Surse politice citate de către Antena 3 spun că şeful statului nu este de acord cu noile nume propuse de către Mihai Tudose pentru înlocuirea lui Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc. Preşedintele ar urma să refuze unul sau doi dintre noi miniştri.

Mihai Tudose a înaintat ieri la Cotroceni trei noi nume şi aşteaptă ca aceştia să fie validaţi de către Iohannis. Șeful statului a preferat însă să amâne o decizie și a cerut noi date legate în special de Paul Stănescu al cărui nume există într-un dosar in rem de corupție instrumentat de către procurorii DNA. Nici Felix Stroe, propus pentru Transporturi, nu are asigurată semnătura președintelui pe fondul relațiilor din trecut cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, susțin surse din PSD.

De altfel, un eventual refuz al președintelui Klaus Iohannis nu l-ar supăra foarte tare pe premierul Mihai Tudose, mai ales că cei doi baroni unși de partid pentru Dezvoltare și Transporturi sunt apropiați ai președintelui Liviu Dragnea. mai mult, premierul a recunoscut că nu are un plan B în cazul în care șeful statului va respinge vreuna din proprunerile făcute pentru cele trei ministere vacantate.

Tocmai pentru a preveni o asemenea situație, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și vicepremierul Marcel Ciolacu l-au băgat ieri după amiază în ședință pe Tudose pentru a găsi împreună soluțiile de rezervă pentru Dezvoltare și Transporturi, susțin sursele citate.

Timpul curge însă în favoarea sa, iar Tudose știe foarte bine acest lucru. La finele acestei săptămâni, premierul a convenit împreună cu Dragnea să fie terminată de către miniștri evaluarea celor 135 de secretari de stat.

“O să facem o întâlnire informală cu miniștrii pentru chestiunile legate de guvernare și pentru evaluarea secretarilor de stat. Le-am dat temă împreună de la Sucevița, nu au finalizat-o. Până la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să prezinte premierului o analiză serioasă a activității fiecărui secretar de stat. Nu avem informații foarte bune despre toți. Evaluarea o facem împreună, problema a fost la comunicare”, a anunțat Dragnea, după ultimul CEX al PSD.

Potrivit surselor citate, sub masca eficientizării activității aparatuluii guvernamental în eșalonul doi, Tudose vrea să impună o reducere a numărului de miniștri, în paralel cu o eliminare treptată a unor nume, în special a celor considerați prea apropiați de actuala conducere de partid.

O asemenea tactică îi oferă premierului perspectiva diminuării treptate a influenței lui Dragnea la acest nivel, mai ales că liderul PSD a avut grijă ca în ultimul an să planteze o serie de apropiați și colaboratori în ministere, în special din rândul celor cu care a lucrat pe vremea când era șeful CJ Teleorman.

Tudose nu va sta cu mâinile în sân nici în cazul miniștrilor. Dacă Olguța vasilescu este considerată încă intangibilă, prestația lui Carmen Dan la Interne se află sub microscop, iar la evaluarea din iarnă a a miniștrilor nu este exclus ca Tudose să încerce forțarea eliminării acesteia din Executivul său, sub pretextul lipsei de performanță și prin asta să-l lase pe Dragnea fără o altă pârghie esențială în lupta pentru controlul Guvernului și al partidului, ne-au mai explicat sursele citate.