Legumele românești care ar putea ajunge branduri recunoscute în Europa. Gogoşarul de Grădinari, usturoiul de Copălău, prunele de Sâmbureşti

(Last Updated On: October 12, 2017)

Merele de Voineasa, prunele de Sâmbureşti şi usturoiul de Copălău ar putea ajunge în scurt timp branduri de ţară recunoscute în toată Europa. Producătorii au demarat procedurile pentru certificarea produselor şi speră ca de la anul să îşi vândă marfa în supermarketuri.

Una din legumele românești care se vrea a fi certificată este Gogoşarul de Grădinari. Din acest soi de gogoşari, localnicii pregătesc un bulion special, pe care îl folosesc la varza călită, sarmale şi fasole bătută.

(foto: PRUNE Uscate de Sâmbureşti)

Acum, autorităţile locale trebuie să demonstreze că sămânţa “Gogoşarului de Grădinari” este cultivată doar aici, de zeci de ani, şi nu a fost combinată cu alte soiuri, informează stirileprotv.ro.

(foto: Gazeta de Sud)

În aceeaşi situaţie se afla şi comuna Sâmbureşti. Prunele din livezile localnicilor sunt dulci-acrișoare şi sunt uscate în cuptoare tradiţionale. Oamenii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care trimiteau fructele la export direct din livadă în ţările arabe, fosta Uniune Sovietică sau Germania. Acum spun că se luptă să supravieţuiască pe pieţele locale invadate de produse de import de slabă calitate.

La Botoşani, primii paşi pentru certificarea la nivel european a unei alte mărci locale, usturoiul de Copălău, au fost deja făcuţi. Oamenii au înfiinţat deja o asociaţie pentru toţi cultivatorii de usturoi şi speră că, cel mai târziu în primăvara anului viitor, usturoiul lor să fie certificat şi protejat la nivel european.

( usturoiul de Copălă foto: Cosmin Zamfirache via adevarul.ro)

România are mai multe produse cu denumire de origine controlată, cum ar fi “Novacul afumat din Țara Bârsei”, “Telemeaua de Ibănești” şi ″Magiunul de Topoloveni”. Obţinerea acestui certificat îi ajută pe agricultori să-şi protejeze produsul şi să fie singurii care îl fabrică şi îl pun pe piaţă.