„Cum e posibil ca trenul de la Cluj la Brașov să facă șapte ore și, în plus, să aibă 60 de minute întârziere pe care nu ți-o anunță nimeni … Abur, penumbră, frig…ca într-un film noir”

(Last Updated On: October 11, 2017)

Mersul cu trenul în România a devenit o experiență neplăcută. Dacă nu iei un tren privat riști să pățești cam așa.
Pe Facebook, Tudor Laurentiu-Ciprian a scris: „Din categoria “România de izbeliște”. Câteva întrebări: cum e posibil ca trenul de la Cluj la Brașov să facă șapte ore și, în plus, să aibă 60 de minute întârziere pe care nu ți-o anunță nimeni (ca măcar să le poți spune alor tăi să nu vină la ora la care trebuia să ajungi). Apoi, cum să mergi atâtea ore cu picioarele în gură?!

Spațiul alocat unui om este atât de strâmt încât un suprapoderal ar fi, în mod sigur, prins fără scăpare. Pe de altă parte, la dus, am ales varianta cușetă. Trenul a plecat la 00.30 venind de la București. Abur, penumbră, frig…ca într-un film noir.

Nea ceferistul (evident, neamabil, parcă în ciuda slujbei lui) îmi cere biletul, îmi pune în brațe o pungă cu lenjerie și îmi indică cam pe unde am pătucul. Ajung pe la mijlocul vagonului și intru…ca într-un fel de cavou. Beznă. Trebuie să urc în dreapta. Ăsta mai e singurul loc liber din cele patru.

Problemă: cum să te miști fară să vezi, unde să lași bagajul, unde să îți pui hainele de pe tine, unde să te schimbi și, mai ales, cum să pui lenjeria pe pătuc fară să deranjezi, fără să cazi sau fără să calci pe cap pe cineva. Apoi, pătucul (înclinat și nesigur) e, iarăși, atât de mic încât mă tot întreb ce aș fi făcut dacă aș fi fost supraponderal sau cu vreo dizabilitate motorie.

Așa că zic: vreun idiot de la conducerea CFR de când nu o mai fi mers cu trenul?! Cum poți să faci servicii civilizate dacă tu (idiotul) nu le folosești?! Cum au putut transforma acest fel de a voiaja (altădată plăcut) într-o experiență atât de dezagheabilă?! Plătește cineva pentru asta?! Păcat, păcat, de trei ori păcat!!!! Și, evident, RUȘINE!”