(Video) „In Oradea, Brasov, Sibiu, Iasi, Timisoara, Cluj, este ROMANIA pe care mi-o doresc”. Una dintre cele mai frumoase clădiri secession din România a fost restaurată în întregime

(Last Updated On: September 22, 2017)

Oradea demonstrează din nou faptul că se află mai aproape de vestul Europei, nu doar geografic. Una dintre cele mai frumoase clădiri secession din România a fost restaurată, iar imaginile arată superb.

Primarul municipiului, Ilie Bolojan, a postat un video de prezentare cu nou renovata clădire.
„Una dintre cele mai frumoase clădiri secession din România a fost restaurată în întregime, fiind refăcute inclusiv picturile murale originale din pasaj, descoperite în cursul lucrărilor. Palatul Vulturul Negru este o bijuterie arhitecturală, cu un potențial turistic deosebit, un adevărat simbol al orașului Oradea”, a scris primarul.

Pe Facebook, Vasilescu Ciprian a scris: „Ce mai poti spune??? Felicitari oradeni, felicitari Bolojan!!! In Oradea, Brasov, Sibiu, Iasi, Timisoara, Cluj, este ROMANIA pe care mi-o doresc. Cum s-or simti edilii teleormaneni (aflati in evul mediu timpuriu) cand viziteaza orasele astea?”

Palatul Vulturul Negru fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession. Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession.

Fațada corpului din str. Independenței este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

Vezi video aici:

Îți place?