Schimbări propuse pentru viza de flotant în România

(Last Updated On: September 25, 2017)

Un proiect de lege depus în Parlament de deputatul PNL Robert Aurel Boroianu îi ia în vizor pe cei care își fac vize de flotant ilegal. Deputatul propune ca proprietarul locuinței să declare suprafața casei și câte persoane stau acolo, iar acordarea vizei de flotant să țină cont de numărul de persoane și poată fi refuzată de autorități, dacă în locuință sunt prea multe persoane.

Dacă proiectul de lege va trece de Senat și de Camera Deputaților, și va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, persoanele care își iau viză de flotant, pentru a-și rezolva diverse probleme, precum alegerea unei școli mai bune pentru copii, nu vor mai putea să primească viză de flotant în orice condiții, informează libertatea.ro

Proiectul mai prevede că mențiunea privind stabilirea reședinței nu se acordă în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minimă utilă nu se încadrează în Legea locuinței 114/1996.

Parlamentarul precizează că în mass-media au apărut în ultima vreme foarte multe cazuri de luare în spațiu a mii de persoane, la o singură adresă, acest lucru sfidând logica elementară.

Robert Aurel Boroianu mai arată că în România, practica vizelor de flotant este veche de zeci de ani de zile.

”La acest obicei au apelat pe vremea lui Ceaușescu cei care se căsătoreau cu o persoană care avea nevoie de domiciliu în orașele mari, contra unor sume de bani. Avantajele obținerii unei vize de flotant sunt valabile și astăzi, dând posibilitatea de a se angaja într-un job mai bun sau de a accesa un credit. Afacerea s-a dezvoltat, în timp, astfel că prețurile obținute, astăzi, pentru o viză de flotant, să fie cuprinse între 80 și 150 de euro. Iar aceste sume sunt neimpozabile”, spune inițiatorul proiectului de lege.