UPDATE! Prefectul intervine în scandalul Kaufland. Solicitare pentru conducerea magazinului:

(Last Updated On: September 5, 2017)

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, intervine în scandalul de la magazinul Kaufland din Odorheiul Secuiesc. El a transmis o solicitare către conducerea magazinului.

Adrian Jean Andrei  citat de agerpres.ro: „Prefectul județului Harghita, în calitate de garant al respectării Constituției și al legilor care guvernează România, vă solicit un punct de vedere cu privire la acest incident, respectiv măsurile pe care le-ați dispus sau pe care urmează să le dispuneți pentru ca astfel de acțiuni ale unor cetățeni români, indiferent de etnie, să nu se mai producă. Totodată, considerăm că astfel de manifestări ale unor cetățeni nu pot decât să aducă atingere atât ordinii și siguranței cetățenilor, cât și relațiilor interetnice la nivel de comunitate locală”, se arată în solicitarea trimisă supermarketului.

Adrian Jean Andrei a declarat luni, pentru AGERPRES, că astfel de manifestări nu sunt binevenite în județ și a făcut apel la înțelepciune, punctând că trebuie respectat articolul din Constituție potrivit căruia limba română este limba oficială a statului.

“Astfel de manifestări și incidente nu sunt binevenite în Harghita, un județ în care conviețuirea pașnică și respectul reciproc trebuie să primeze. În același timp, articolul din Constituție potrivit căruia limba oficială în România este limba română este în vigoare și orice cetățean, indiferent de etnie, are obligația să-l respecte. Dezamorsarea unor astfel de incidente trebuie făcută cu raționament, dar și cu înțelegere de fiecare parte, pentru ca ele să nu se mai repete. Într-o țară europeană, astfel de incidente nu-și au locul, de aceea fac apel la cetățenii din Harghita, dar și la cei care vin în vizită să dea dovadă de înțelepciune și de respect pentru legile României”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Potrivit sursei citate, pe această temă a fost dispus deja un control de către Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului, care vizează modul de informare în limba română a consumatorilor, supermarketul în cauză fiind amendat deja cu suma de 10.000 lei.

De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că, în urma relatărilor din presă privind incidentul de la supermarket, ”a demarat procedura de autosesizare, urmând să se adopte măsurile legale”.