„De ce nu se revoltă profesorii împotriva ministrului analfabet și ticălos? Am tot văzut întrebarea asta în ultimele zile. O să explic de ce”:

(Last Updated On: September 21, 2017)

Judecătorii și-au înființat un Consiliu Suprem al Magistraturii și o Inspecție Judiciară ca o protecție împotriva implicării politicului. Medicii au un Colegiu al Medicilor care analizează activitatea medicilor, tot ca o protecție împotriva politicului. Profesorii nu au organisme de protecție iar acest lucru se vede: nu protestează împotriva politicului care-i face de râs. Individual profesorii nu au ce face. Au nevoie de un organism profesional puternic care să le apere demnitate, așa ca CSM-ul judecătorilor.

Pe Facebook, Radu Garmacea a scris: De ce nu se revoltă profesorii împotriva ministrului analfabet și ticălos? Am tot văzut întrebarea asta în ultimele zile. O să explic de ce.

Cadrele didactice sînt unul dintre corpurile profesional-sociale cele mai retrograde din România ultimelor decenii. Nivelul lor intelectual și de pregătire este catastrofal. Intrarea în învățămînt este un proces de contraselecție; ajung și rămîn acolo mai ales cei care nu au fost în stare să facă altceva cu facultatea pe care-au absolvit-o.

S-au opus din răsputeri tuturor reformelor educației din ultimele decenii: și manualelor alternative ale lui Marga, și încercărilor lui Miclea sau Funeriu. S-au opus permanent oricărei încercări de evaluare a performanței individuale.

Dau dovadă de o formidabilă solidaritate a mediocrității. Scopul lor este să facă parte dintr-o masă amorfă a corpului didactic, cu statut de funcționari publici, care să fie protejată in corpore de stat. Cine iese din rînd este eliminat spontan din sistem.

Sindicatele din învățămînt au fost dintotdeauna anexe ale FSN și PSD. Paradoxal, statutul material al cadrelor didactice a fost mai mereu mizerabil. Ei însă s-au complăcut, știindu-se lipsiți de alternativă profesională.

Valorile la care aderă nu sînt libertatea, deschiderea, dezvoltarea individuală, ci obediența față de autoritate, închistarea provincială, conformismul.
În partea superioară (la nivel universitar), cadrele didactice au reușit să producă un monstruos sistem de impostură, ai cărui reprezentanți tipici sînt Victor Ponta, Gabriel Oprea, Niculae Onțanu etc. Iar ieșirea din această situație nu există în lipsa unor măsuri radicale. Adică nu există.

(Precizări necesare: generalizez și am în vedere, desigur, media. Vin dintr-o familie de cadre didactice. Cunosc intim mediul, din copilărie. Au existat și există în continuare oameni de bună calitate sau chiar vîrfuri; sînt mai degrabă excepția.)”