(Last Updated On: September 29, 2017)

Carrefour ar putea fi cummpărat de Amazon, anunță presa franceză. Cu o valoare de piaţă căzută la 13 miliarde de euro, Carrefour înseamnă exact 3% din cât valorează Amazon. În acest moment lanțul de magazine numără 12.000 de supermarketuri în 30 de ţări şi aproape 400.000 de angajaţi.

În Franţa circulă zvonul că marele lanţ al ţării ar putea fi preluat de Amazon – nici una dintre companii nu comentează, dar acţiunile Carrefour tot cresc, semn că investitorii îmbrăţişează ideea unei preluări. Lanţul de hypermarketuri le-a furnizat în ultimii ani numai probleme, scrie digi24.ro

Amazon vrea să cumpere Carrefour. După ce a cumpărat lanţul american de supermarketuri Whole Foods a ieftinit unele produse şi cu 40% 1

Analizele băncilor spun că a pierdut contactul cu nevoile clienţilor, iar rezultatele financiare vin ca dovadă. Carrefour şi-a avertizat acţionarii că îşi va rata ţintele în acest an şi estimează că profitul operaţional va scădea cu peste 10 procente.

Presiunea pe preţuri e filosofie la Amazon. După ce a cumpărat lanţul american de supermarketuri Whole Foods a ieftinit unele produse şi cu 40%, iar numărul de clienţi a crescut deodată un un sfert. Aceeaşi reţetă le-ar prinde bine şi clienţilor Carrefour.

Dacă în Statele Unite, jumătate dintre gospodării au abonament Amazon Prime, Carrefour nu reuşeşte să creeze noi tendinţe de consum. A rămas supermarketul clasic, cu problemele clasice. Prima, şi cea mai importantă fiind preţurile. Ca toţi jucătorii din retailul fizic le cere furnizorilor taxe de orice – taxe de raft, de promovare în magazin, taxe de reclamă în pliante, de promovare pe radioul intern, taxe care laolaltă scumpesc produsul cu 20-30%.

Amazon însă merge cu marje de aproape zero. Are volume mari, clienţi mulţi, şi cel mai important – clienţi loiali. E drept, ajută mult faptul că nu plăteşte salariile şi chiriile plătite de Carrefour, dar aici stă de altfel şi superioritatea modelului său. Un model care încă se rafinează.