(Last Updated On: September 14, 2017)

Dacă ești pe cale de a zbura pentru prima dată cu avionul este important să afli câteva lucruri despre călătoria pe care urmează să o faci. Deși pare destul de complicat, în realitate totul este destul de simplu, dacă cunoști câteva lucruri.

Siteul momondo.ro a făcut o listă cu toți pașii importanți ai unei călători cu avionul:
1. Cum cumperi biletul
Bănuim că nu te-ar deranja să găsești cel mai ieftin bilet posibil către destinația care ți se tot perindă prin fața ochilor, iar întâmplarea face că te afli în locul potrivit. Folosește motorul de căutare momondo și ține minte următoarele: în general, zilele de marți pun pe masă cele mai ieftine zboruri și la fel fac și orele în care tu și somnul vă înțelegeți la cataramă: dimineața devreme sau seara târziu (e firesc, nimeni nu s-ar înghesui să zboare la 6 dimineața dacă nu ar fi vorba de a-și ține portofelul gros).

8 lucruri despre prima călătorie cu avionul 1

Studiile spun că ai cele mai multe șanse să găsești cel mai ieftin bilet, dacă îl rezervi cu 56 de zile înainte de plecare, dar nu divulgăm mai mult. Citește tu în tihnă ghidul nostru despre biletele de avion și cumpărarea dibace a acestora.

2. Tipuri de bagaje
Există două tipuri de bagaje de zbor pe lumea asta: cel de mână, pe care îl iei cu tine în avion și pe care o tânără drăguță te ajută să îl depozitezi în spațiul de deasupra și bagajul de cală. Pentru primul dintre acestea nu este nevoie să plătești, dar necesită mare atenție la dimensiuni și greutate. Companiile low-cost, de exemplu, acceptă bagaje cu dimensiunile de aproximativ 55cm X 40cm X 20, de maxim 10 kilograme (vezi lista cu restricțiile pentru bagajul de mână de la toate companiile aici). Dar nu lua totul mot a mot, ci verifică regulamentul companiei cu care zbori, pentru că cifrele variază și nu vrei ca, după ce ai reușit să rezervi bilet la super preț, să pierzi de trei ori economiile pentru că ai prea mult bagaj la subțioară.

Bagajul/bagajele de cală (cele mari care te fac să te simți ca un melc care și-a luat casa în spinare), însă, sunt o altă poveste. În general, companiile low-cost percep taxă suplimentară pentru bagajul de cală și au reguli la fel de stricte pentru greutate și dimensiune. Companiile de linie, în funcție de clasa la care călătorești, pot transporta gratuit unul sau mai multe bagaje de cală, dar, din nou, nu lua nimic după ureche: verifică, verifică! Nu există o regulă generală și nici nu știi cât de prețioase devin toate obiectele din bagaj când ești obligat să te descotorosești de câteva în aeroport.

3. Ce poți lua cu tine în bagajul de mână
Împachetează inteligent și un bagaj întreg o să-ți prisosească
Nutreai speranța că s-a terminat cu prohibițiile? Mai gândește-te. Există o listă cuprinzătoare de obiecte pe care nu le poți lua cu tine în cabină și nici să nu-ți treacă prin cap că poți să umezești puțin ochii, iar cei de la securitate îi vor închide pe ai lor și își vor spune „ei bine, oricum regulile sunt făcute să fie încălcate”. De prisos să mai spunem că este interzis să ai la tine pistoale, bâte de baseball, substanțe explozive, cuțite sau altele care crezi că ți-ar putea salva viața în junglă.

Mare grijă însă la lichide, creme și geluri! O să ți se rupă sufletul dacă o să-ți vezi aruncate la gunoi, fără milă și fără niciun mușchi clintit pe fața securității, șamponul, crema scumpă de care tragi de la Crăciun să nu se termine, gelul de duș cu miros de levănțică sau, mai rău decât toate… parfumul. E un șoc și o tragedie, așa că fă bine și transportă-le în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă de plastic transparentă de 20cm X 20cm.

4. Check-in-ul și actele
Nu îți închipui că ai cumpărat biletul de avion, ți-ai scuturat manșetele și gata treaba. Mai rămâne check-inul… Alege varianta rezolvării online (pentru că-i gratis, o poți face de acasă și nu necesită fâțâială suplimentară prin aeroport) și printează biletul de avion după ce-l primești. Dacă vrei să fii modern, descarcă aplicația companiei aeriene și descarcă-ți biletul pe telefon; majoritatea companiilor au această opțiune.

5. Primul pas în aeroport
Ce tărâm necunoscut și plin de posibilități mai e și aeroportul… Să nu te mire dacă simți cum se lasă cu câteva strângeri abdominale după ce-ajungi la locul faptei, pentru că prima dată poate fi copleșitor. Oameni care mișună dintr-o parte în alta, vorbind graiuri la care ți-e imposibil să nu ciulești urechea, ecrane mari care afișează… Dumnezeu știe ce afișează, voci robotice care fac anunțuri în megafoane și restaurante a căror vedere îți dau împunsături în stomac și pumnale în inimă la vederea prețurilor.

Dar să nu ne pierdem cu firea și să încearcăm să ajungem cu minim 2 ore înainte de decolare. Primul lucru ce trebuie tăiat de pe listă este check-in-ul bagajului de cală, în cazul în care deții în posesie așa ceva . Caută-ți zborul pe ecranele mari pe care se tot schimbă destinații și află care este biroul de check-in unde trebuie lăsat bagajul tău. Dacă ești confuz, stingher și te temi de moarte să nu încurci borcanele, nu fi timid, ci cere îndrumarea unui domn bine de la securitate că, vorba-ceea, când a prisosit cerutul de ajutor unui domn bine?

Dacă nu te-ai lăcomit cu obiectele îndesate la bagajul de cală, ai respectat greutatea și totul merge ca uns, după ce te-ai debarasat de el, îndreaptă-te spre controlul de securitate (p.s. dacă nu ai bagaj de cală, consideră acesta primul pas).

6. Controlul de securitate
Security check… ei, aici se poate lăsa cu câteva respirații ținute
Vei vedea diverse tăvi care urmează cursul firesc spre aparatul cu raze X, iar tu va trebui să scoți din bagaj echipamentele electronice și lichidele pe care le-ai pus deja în pungi transparente de plastic și să le așezi separat. La fel ți se va cere să te comporți și cu geaca, cureaua și, în multe cazuri, cu încălțămintea sau alte obiecte de metal. Atâta timp când nu ai asupra ta cuțite, droguri sau vreun sutien cu ținte (deși ar isca puțin haz în jur) nu prea ai de ce să te temi când treci prin detectorul de metale.

7. În avion
Ai găsit și poarta, ai ajuns și la timp, nici n-ai făcut un infarct din cauza emoțiilor și nici nu ți-ai pierdut bagajul de mână. E perfect, putem spune că heruvimii cântă la harpă ultimele lor hituri. Numărul scaunului tău îl vei găsi notat pe bilet, iar o tânără domnișoară îți va ura bun-venit la bord și călătorie plăcută.

După instalare și așezarea bagajului în spațiile de deasupra compartimentului, domnișoara acompaniată de alte tinere la fel de șarmante, vă vor explica procedurile de siguranță în caz că ceva nefast se întâmplă. Nu te speria, începând să-ți faci rugăciunile; nu fac asta ca și cum știu sigur că ceva nefast o să se întâmple, este doar o procedură de rutină.

Acum lasă-te confortabil pe spate și pregătește-te pentru decolare, cu tot farmecul ei: urechi puțin înfundate și câteva strângeri de stomac ce însoțesc ridicarea de la sol. Dacă te așteaptă un zbor lung, cel mai înțelept ar fi să te fi pregătit în prealabil cu o carte sau un film bun descărcat pe laptop. Nu de alta, dar nu toată lumea are chef de trăncănit și povestit viața în avion.

8. După aterizare
După alte înfundături de ureche și câteva valuri de adrenalină șiroind prin vene, aerul se va trezi inundat de sunet de bătăi de palme entuziasmate ca și când ai fi urmărit până atunci o piesă de teatru, și nu o echipă de însoțitori de bord plimbându-se cu cărucioare. O dată ajuns pe aeroportul cu pricina, nu te înghesui să dai buzna afară din avion pentru că asta îi sâcâie pe ceilalți pasageri și pe însoțitorii de bord deopotrivă. Oricum, dacă ai așteptat până acum prima călătorie cu avionul, 5 minute în plus sau în minus nu te vor ucide.

Pregătește-ți pașaportul sau buletinul pentru că vei mai trece printr-un control și nu uita să-ți recuperezi bagajul de cală înainte de a o zbughi spre cazare.