(Video) Lacul de sub pământ din Munții Harghitei, care amintește de un film SF

(Last Updated On: January 18, 2020)

Un decor parcă desprins din filmele Science Fiction se găsește la Tinovul Mohoş, o întindere de mlaştini adăpostite într-un crater de vulcan, aflată la câteva sute de metri de celebrul Lac Sfânta Ana, din Masivul Ciomatul Mare.

Aceasta s-a format acum 32.000 de ani. „Atunci a fost prima erupţe vulcanică, s-a format un crater imens, în care s-a adunat apă de ploaie şi zăpadă, s-a format un lac, cu o adâncime de 60 de metri, cu o suprafaţă de 80 de hectare”, afirmă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei, pentru digi24.ro

(Video) Lacul de sub pământ din Munții Harghitei, care amintește de un film SF 1

La aproximativ 3000 de ani după acest moment, a erupt al doilea vulcan, în craterul căruia s-a format utlerior Lacul Sfânta Ana, aflat la doi kilometri distanţă.

„După un timp, pe suprafaţa apei, a rămas un strat de cenuşă, care, de la efectul soarelui şi a apei, s-a crustificat, s-a format o crustă, pe care a putut să se depună muşchiul din familia şpagnum, care în timp a murit, s-a regenerat şi a murit din nou, s-a transformat încet-încet în turbă. A început să se extindă, era o apă mai mare, între timp s-a segmentat”, adaugă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

Aşa ajungem la povestea lacului subteran de astăzi. Din loc în loc, ochiuri de apă neagră îşi fac apariţia.

„În apă se găseşte tanină, de la tanină vine aciditatea apei, se face acidul tanic; acidul tanic se găseşte şi în vin şi din cauza asta, apa este acră”, spune Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

Tinovul Mohoş este de şase ori mai mare ca suprafaţă şi de zece ori mai adânc decât lacul Sfânta Ana. Lucrurile cu adevărat impresionante se petrec chiar sub paşii noştri.

În primii ani ai secolului trecut s-a încercat o desecare a zonei, pentru exploatarea turbei. Deşi încercarea a eşuat, o parte considerabilă din apa de suprafaţă a dispărut atunci. Din 38 de lacuri au rămas 17.

„În acest loc a fost un lac, ca celălalte lăcuşore, însă în timp a crescut vegetaţia pe deasupra, s-a depus un strat de muşchi din specia Şpagnum şi este o zonă periculoasă unde dacă călcaţi, vă duceţi până la fund, asta înseamnă 30-40 de metri”, spune Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

Vezi video aici:

Doar două lacuri sunt vizitabile astăzi. Unul cu o adâncime de 17 metri, celălalt de 22 de metri. În jurul lor roiesc patru specii de libelule şi 108 specii de păianjeni. Tufişurile adăpostesc şerpi şi rozătoare. Ele fac anual obiectul atracţiei pentru mai bine de 40.000 de turişti din toată ţara şi din afara ei.