Geniu adevărat! Un tânăr de 27 de ani din România a inventat betonul fără ciment. „Dacă aş pleca în străinătate şi aş rămâne acolo aş putea spune că jumătate din cercetarea pe care vreau să o fac nu mai are sens, pentru că eu vreau să fac beton geopolimer cu materialele locale. Asta face special proiectul meu“

(Last Updated On: August 23, 2017)

Adrian Lăzărescu, student-doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, a câștigat medalia de aur la salonul Euroinvent, cu o invenție excepțională. Acesta a reușit să realizeze un beton alternativ fără a folosi ciment, ci cenuşa rezultată în urma arderii cărbunelor.

Cenuşa se foloseşte li la ora actuală ca adaos în producţia betonului, noutatea cu care vine Adrian Lăzărescu fiind eliminarea completă a cimentului din poducţia betonului.

(foto: adevarul.ro)

„Vreau să creez un beton alternativ, un beton fără ciment, pentru că industria  producătoare de ciment poluează. În acelaşi timp, pentru a crea energie, termocentralele trebuie să ardă cărbune, iar cenuşa, deşeul rezultat în urma arderii, nu este folosită, ci este depusă în halde unde poluează.

La materialul pe care noi îl facem, practic iei deşeul, îl combini cu un anumit lichid şi atunci îţi rezultă un material care are performanţe la fel de bune ca betonul, uneori mai bune, în funcţie de mai mulţi parametrii pe care eu îi studiez acum”, a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Lăzărescu.

„În betonul obişnuit ai ciment, ai cenuşă, apă şi agregate. Noi am scos cimentul de tot şi atunci practic se produce un beton mai ecologic decât cel obişnuit”, a spus el.

Marele premiu de le Euroinvent, o bursă în valoare de 10.000 lei, a fost câştigat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie Electrică din Iaşi care a creat o mănuşa mecatronică, care vine în sprijinul celor care au rămas paralizaţi în urma unui accident vascular.

Adrian Lăzărescu pentru adevarul.ro: „Deocamdată, în prima fază, studiem în laborator pasta care va înlocui pasta clasică de ciment. Urmează apoi studiul compoziţiilor în care adăugăm nisip şi pietriş. Încă nu am ajuns la nivelul compoziţiilor optimizate de beton“, spune el. Urmează o lungă perioadă de analiză a caracteristicilor pastei, apoi se vor adăuga agregatele clasice – nisip şi pietriş -, iar apoi combinaţiile rezultate vor fi testate din nou. Şi iar teste şi teste.

Adrian termină doctoratul la anul. Îşi propune să continue studiile în străinătate ca apoi să se întoarcă acasă. Nu-i trece prin cap să-şi facă o carieră în străinătate. Ştie că în Olanda e un institut care se ocupă de studierea acestui nou tip de beton. „Dacă aş pleca şi aş rămâne acolo aş putea spune că jumătate din cercetarea pe care vreau să o fac nu mai are sens, pentru că eu vreau să fac beton geopolimer cu materialele locale. Asta face special proiectul meu“, mărturiseşte el.