Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Se va discuta planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026

(Last Updated On: July 29, 2017)

Președintele Klaus Iohannis a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)  pe 1 august, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi se va afla planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, amânată la ultima ședință a Consiliului.

Administraţia Prezidenţială a anunțat că şedinţa CSAT va avea loc marți, la ora 15.00, informează libertatea.ro.

Convocarea ședinței CSAT vine după ce președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ministrul Apărării, pentru a discuta despre Planul de înzestrare a Armatei României, plan care prevede implementarea angajamentului României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

Ministrul Apărării anunțase că Guvernul dorește achiziționarea rachetelor Patriot de la Statele Unite și că plata se va face în rate începând cu luna noiembrie a acestui an. Premierul a confirmat că o decizie în acest sens se va lua în perioada următoare.

În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat preşedintelui Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 – 2026, care prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an, potrivit unui comunicat oficial al Administrației Prezidențiale.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice al Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.

La ultima ședință a CSAT, președintele Klaus Iohannis a anunțat că planul de înzestrare a Armatei pentru 2017 a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că nu prevedea alocarea de 2% din PIB, conform cu angajamentele luate de țara noastră.

„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistenţă şi în cifre şi ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, afirma Ţuţuianu într-o conferinţă de presă, precizând că doar o parte din cei 2% din PIB pentru Apărare sunt destinaţi înzestrării.

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 4 iulie.