Așa este?! „Nu, nu autostrăzile duc la creștere economică a României. … Mesaj către toți cei care spun că investiția în autostrăzi duce la dezvoltare: gândiți la fel ca Ceaușescu ”

(Last Updated On: July 17, 2017)

Ce este mai important pentru economie? O autostradă sau calitatea instituțiilor, a sistemului de norme, legi, valori ale comunității?

Pe Facebook, Bogdan Glavan a scris: „Mesaj către toți cei care spun că investiția în autostrăzi duce la dezvoltare: gândiți la fel ca Ceaușescu – cu diferența că Ceaușescu gândea mai comprehensiv, el vedea că industria grea are nevoie de petrochimie dar și de forță de muncă ce trebuie creată prin colectivizarea agriculturii 

Nu, nu autostrăzile duc la creștere economică. Burma are autostradă cu 20 de benzi și un PIB/capita de 8 ori mai mic ca al României. Nu, nu CAP-urile duc la creștere economică. Nu, nu crearea de programe de calculator duce la creștere economică. De ce? Fiindcă economia nu e un soi de inginerie, să bagi A și să rezulte B.

Creșterea economică depinde de calitatea instituțiilor, a sistemului de norme, legi, valori ale comunității. Acolo unde inițiativa privată este permisă, unde inovația productivă este aplaudată, unde competiția este garantată, unde acumularea de capital este încurajată, acolo o să fie creștere economică. Că o să vină din turism, din IT sau din creșterea caprelor, asta doar piața și viața urmează să decidă.

Din păcate, nu știu ce blestem e pe neamul ăsta, că este mereu bombardat fie cu idei clasic socialiste, fie cu idei reformist socialiste, și nu observă că sunt tot un drac.
Mulțumesc Mircea Burdusa pentru reminder”.