Unic în România: Sistem pentru asistarea șoferilor în detectarea pietonilor care traversează pe timp de ceață

(Last Updated On: May 31, 2017)

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, alături de un partener specializat în soluții IT și softwaew, a dezvoltat sisteme pilot pentru asistarea conducătorului auto bazate pe platforme mobile inteligente, respectiv telefoane sau tablete inteligente.

Sistemele au ca funcții urmărirea flotelor auto prin geo-locație, hărți cu straturi extinse, rutare, analiza comportamentului șoferului, asistență în condiții de ceață folosind dispozitive mobile, detecția pietonilor folosind dispozitive mobile, și detecția pietonilor folosind camere cu termoviziune, informează citynews.ro

Unic în România: Sistem pentru asistarea șoferilor în detectarea pietonilor care traversează pe timp de ceață 1

Prin activitățile de cercetare-dezvoltare efectuate, UTCN a avut contribuții importante pe mai multe direcții. Este vorba de detecția ceții și restaurarea calității imaginilor afectate de ceață, detecția pietonilor pe dispozitive mobile, respectiv folosind camere cu termoviziune. Pentru aceste subiecte au fost dezvoltați algoritmi inovativi, îmbunătățind nivelul cunoașterii din domeniu.

“Pentru detecția ceții pe dispozitive mobile folosind camera încorporată, metoda dezvoltată estimează distanța de vizibilitate și clasificarea ceții. Pornind de la aceste informații se emit recomandări pentru adaptarea vitezei la condițiile de vizibilitate.

Implementarea funcționează în timp real pe dispozitive mobile, cu 12 cadre/secundă. De asemenea, a fost dezvoltată o metodă originală pentru corecția în timp real a imaginilor afectate de ceață, oferind șoferului o mai bună vizibilitate a drumului”, arată cei de la UTCN .

Unic în România: Sistem pentru asistarea șoferilor în detectarea pietonilor care traversează pe timp de ceață 2

De asemenea, universitatea clujeană a dezvoltat o nouă metodă pentru detecția pietonilor folosind dispozitive inteligente cu camera încorporată, bazată pe clasificatori compuși. Metoda are un timp redus de execuție și performanță mare de detecție.

Unic în România: Sistem pentru asistarea șoferilor în detectarea pietonilor care traversează pe timp de ceață 3

“Aplicația pilot demonstrativă care rulează pe dispozitivul mobil inteligent permite emiterea de avertizări vizuale și sonore către șofer în cazul în care sunt detectate situații periculoase pentru pietoni. Ca o alternativă pentru spectrul vizibil, a fost dezvoltată și o metodă pentru detecția pietonilor folosind o cameră cu termoviziune”, conform reprezentanțilot Universității.