(Last Updated On: May 3, 2017)

Primarii din București, Cluj și Brașov ar trebui să dea un telefon primarului din Oradea și să-l întrebe cum a reușit să transforme piața Unirii din Oradea, piața centrală a orașului pe modelul celor din Viena sau Budapesta. Cu bani europeni, transformarea este uimitoare iar pozele nu pot cuprinde frumusețea. Trebuie să fii acolo.

Brașovul, renumit pentru Centrul său istoric are majoritatea clădirilor vechi la un pas de prăbușire. Primarul George Scripcaru nu a reușit să găsească o soluție până acum. A schimbat de câteva ori pavelele din Piața Sfatului, a montat niște stâlpi de iluminat și gata.
(Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 1

(foto: romani-buni.info)

La fel, și primarul din Cluj, Emil Boc, se chinuie să găsească o soluție pentru a pune în valoare arhitectura din Piața Unirii. În această perioadă transformă în pietonal o latură din Piață, a plantat câțiva pomișori în apropiere și cam atât.

Palatul Vulturul Negru – o constructie arhitectonica monumentala, in stilul Secession
(Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 2
Construit pe vechiul amplasament al Hanului “Vulturul Negru”, complexul urma sa adaposteasca un teatru, sali de bal, un cazinou si birouri.(Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 3

Palatul Vulturul Negru se distinge prin pasajul in forma de Y si cele trei intrari, basoreliefuri cu motive florale si figurative, vitralii si candelabre imense.

Biserica cu Luna(Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 4

Stilul in care a fost construita este cel al barocului tarziu cu vadite elemente clasicizante, dar si cu o puternica amprenta a stilului bizantin.

In tampla iconostasului se afla la un moment dat o pictura cu chipul lui Horea, unul dintre conducatorii rascoalei din 1784, ea fiind considerata de catre multi istorici ca fiind singura reproducere autentica a fizionomiei acestuia.

(Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 5 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 6 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 7 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 8 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 9 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 1 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 11 (Foto) Cel mai frumos centru istoric din România! Clujul, Brașovul și Bucreștiul trebuie să ia lecții de aici 12

Oradea chiar este frumoasă. FELICITĂRI!