EXCEPȚIONAL! Alpinistul român Horia Colibasanu a urcat pe Everest fara oxigen suplimentar si fara serpasi

(Last Updated On: May 16, 2017)

Alpinistul român Horia Colibasanu a reușit marți o performanță de excepție: a ajuns pe Everest  (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

Pe Facebook, Horia Colibasanu a scris: „Horia a reuşit! În această dimineaţă, la ora României 6.20, a urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume, după un drum lung de 12 ore. “A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”.

Horia a urcat fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind cea mai performantă expediţie românească.
Everest este al 8lea vârf de peste 8000m din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur.

Expediţia a fost posibilă datorită suportului oferit deBere Timişoreana, #Poka, Mercedes-Benz Romania, FAN Courier, Auto Total Importator si Distribuitor Piese Auto, #Primăria #Timișoara și#Sanovita”.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reusit. Sunt bine, fac pozele de pe varf si cobor. De partea cealalta a varfului se vad expeditiile care urca pe ruta sudica”, a transmis Horia Colibasanu imediat ce a ajuns pe varf, informează stirileprotv.ro.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabara a alpinistului fiind la 8.300 de metri.
”A urcat in paralel cu serpasii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre varf a avut doua motive: sa evite imbulzeala ca sa isi reduca timpul de expunere la mare inaltime, sa isi dea timp in caz de vreme nefavorabila sa incerce ascensiunea de mai multe ori”, spun reprezentantii alpinistului.

Potrivit acestora, urmeaza ca Horia Colibasanu sa coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni, aceasta etapa a expeditiei fiind importanta si riscanta avand in vedere ca este foarte obosit. Varful Everest este cel de-al optulea in palmaresul sportiv al lui Horia Colibasanu si a reprezentat o provocare pentru sportivul timisorean, care isi doreste sa urce pe toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri.