(Video) Un luptător de elită SIAS, mesaj pentru politicienii din România: „E un eşec al lor dacă vreodată, pe aceste meleaguri, vom avea un război. Suntem un popor binecuvântat şi suntem norocoşi. Ar tebui să ţinem de asta”

(Last Updated On: April 18, 2017)

Un luptător de elită SIAS a ținut să transmită un mesaj politicienilor din România după ce a participat, la cererea instituțiilor internașionale, ca observator în conflictul din Ucraina.
Cătălin Zevedei, Zeve, aşa cum îi spun colegii, e ofiţer la Serviciul de Acţiuni şi Intervenţii Speciale. Familia sa ştie că lucrează „la mascaţi” şi nu are o slujbă tocmai uşoară. Cătălin şi colegii săi au misiunea să-i prindă pe cei mai periculoşi oameni din România. Traficanţi de droguri sau arme, cămătari, proxeneţi ori asasini plătiţi.

„Eram în ruinele aeroportului, se stabiliseră de părţi. Acolo erau soldaţi ucraineni ucişi şi prinşi în ruinele terminalului şi s-a hotărât de părţi o încetare a focului pentru a recupera rămăşiţele. Într-una dintre zile, cineva n-a mai ţinut cont de această încetare a focului şi am auzit explozii mai îndepărtate. La câteva secunde am zis să strângem, să mergem.

Era încălcare şi la fiecare încălcare se relua protocolul. N-am mai avut timp, au venit două proiectile la 150-200 de metri. E foarte periculos.

Au căzut pe pista de aterizare a fostului aeroport, le-am şi văzut. La nici o secundă, simţi suflul. Astea sunt momente în care te gândeşti de două ori. Preţuieşti viaţa şi nu uiţi că eşti într-o zonă de conflict. Trei luni am stat în acel aeroport, după ce fusese cucerit de separatişti. A fost o experiență grea. Intri într-un garaj subteran al unui terminal.

Auzeam loviturile de artilerie şi mortiere. Aveam două plăci de beton deasupra, ne gândeam. Doamne, daca trece de una dintre ele”, povestește Cătălin Zevedei, luptător SIAS pentru digi24.ro.

Zeve a făcut parte dintr-o echipă internaţională de ofiţeri de elită. A fost singura echipa acceptată de separatiştii pro-ruşi.

„Ține de politicieni, de diplomaţii noştri ca să nu ajungem niciodată acolo. E un eşec al lor dacă vreodată, pe aceste meleaguri, vom avea un război. Suntem un popor binecuvântat şi suntem norocoşi. Ar tebui să ţinem de asta. Sunt neajunsuri peste tot, avem cu toţii, altele sunt problemele. Nu poți să-ți închipui cât e de tragic un conflict, cât de mulţi oameni au de suferit. Suntem norocoşi că avem o stare de linişte, de pace şi să facem tot posibilul să o menţinem”, atrage atenția luptătorul SIAS.

Curaj, Lege şi Onoare. Împreună cu sigla unităţii sale, acestea sunt cuvintele inscripţionate pe umărul lui Cătălin. Aceleaşi cuvinte i-au călăuzit şi cariera. Le-a respectat şi le-a apărat, iar asta l-a adus sănătos acasă din fiecare misiune. Îşi iubeşte meseria şi va folosi tot ceea ce a învăţat în Ucraina ca să şi-o facă şi mai bine.

Vezi aici Video:

Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este unitatea centrală a Poliției Române care gestionează activitatea cunoscută sub conceptul de intervenții și acțiuni speciale, activitate complexă prin natura amentințărilor la care este expusă.