Ar trebui oprită chestionarea pacienților din România despre mita în spitale? Vezi ce spune un medic pe Facebook: „Autoritățile s-au găsit să ia la bici tocmai resursa umană, marcă a plăcerii delațiunii în care ne scăldăm deja de ani (și n-au fost buni)”

(Last Updated On: March 22, 2017)

Medicii vor să dea în judecată pe ministrul  Sănătății, Florian Bodog, deoarece nu oprește chestionarea pacienților despre mita în spitale. Ar trebui ca pacienții să nu mai fie întrebați dacă li s-a cerut mită de către doctori și asistente?

Pe Facebook, medicul Gabriel Diaconu a scris: „Citesc de dimineață replica articulată a președintelui Colegiului Medicilor față de mult-hulitul ”chestionar de satisfacție a pacientului” aruncat, anul trecut, de Ministrul Sănătății.

Forul nostru oblăduitor s-a decis să cheme în instanță Ministerul, cu bună dreptate, față de perpetuarea acestei practici, una de natură să afecteze – în opinia doctorului Borcean – inclusiv confidențialitatea actului medical, dincolo de ștaiful profesiei.

Fapt este că, la fel ca și-n alte acte lăcrămoase, autoritățile s-au găsit să ia la bici tocmai resursa umană, marcă a plăcerii delațiunii în care ne scăldăm deja de ani (și n-au fost buni).

Ce-o să aflăm, de nu știam deja? Vom afla cumva cât s-au mai nemernicit, între timp, medici ori asistente? Știe cineva să interpreteze fracțiile generate de-un astfel de chestionar?

Avem vreo țintă de-atins, vreun sputnik de marcat în medicina românească, această vai-de-mama-ei copilă a societății? Nu-mi stăpânesc refluxul când văd maliția celor ce observă că, după implementarea ”noului” chestionar ”satisfacția” a scăzut, de la aproape 100%, la sărmanul ”80%”.

Simpatia pe care-o am pentru cifre nu-mi împiedică totuși retorta logică, și amintirea bancului comunist cu capcana perfectă de șoareci, unde românul a găsit soluția perfectă c-o lamă de ras, și două stative pe care nu găseai nici nucă, nici alună.

#editorial
#viatamedicala”