(Video LIVE) A început protestul din Franța după model Românesc!! Vezi cum au mulțumit României:

(Last Updated On: February 19, 2017)

România a devenit exemplu în lume pentru modul cum se desfășoară proetstele ant-corupție. Ieri, 10,000 de albanezi au preluat modelul și au ieși în stradă. Astăzi au ieși francezii  în Place de la Republique, Paris.

Ultimele mari întâlniri din capitala franceză au avut loc în această piață – fie că oamenii au dorit să își exprime solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste din 2015 și 2016 fie împotriva unor legi, cum a fost cea a muncii. “Toți cei care cred că nu este tolerabil să fim guvernați de oameni care fac opusul a ceea ce ar trebui să apere, să iasă și să se exprime”, îndeamnă organizatorii.

Un protestatar a scris pe haina pe care o poart: „Thanks Romania People have the power” (foto: Hugo Boursier)

România reprezintă în acest moment un model al luptei anti-corupție, este de părere filosoful român Ciprian Apetrei, stabilit în Franța. Cristina Teacă de la rfi.ro a stat de vorbă cu el:

Ciprian Apetrei: Nivelul corupției în Franța este cu sigutanță mult mai mic decât cel în România. In schimb, este mult mai luat în serios. Fiecare mică afacere în care a apărut un politician francez este întoarsă pe toate părțile și considerată un mare scandal.

Sunt povești care în România ar fi fost considerate amănunte, mizilicuri. Politicienii noștri sunt mult, mult mai rapaci decât politicienii francezi.

Vorbim la noi de corupție endemică care a cuprins miniștrii, foștri prim-miniștrii, miniștrii de Justiție, Apărare, judecători de la Curtea Constituțională, câțiva zeci de parlamentari, președinții de Consilii Județene.

Un altfel de nivel este totuși de neimaginat în Franța. Dar, ceea ce este și în Franța în schimb și în întreaga Europă, există o mare nemulțumire față de nivelul la care se practică politica. Este o mare ruptură între politicieni și populație.

Vezi aici Video de la protestul din Franța

Revenim cu detalii!