UPDATE! PSD se răzbună pe studenți și modifică gratuitatea pe tren. Vezi ce spune senatorul PNL care a susținut măsura PSD:

(Last Updated On: February 17, 2017)

PSD-ului i-a trecut repede dragostea de studenți. Aceștia nu sunt ca pensionarii care să se bucure de o gratuitate. Studenții au avut tupeul să folosească această gratuitate pentru a călători la București să protesteze împotriva Guvernului PSD. Acum pesediștii introduc o serie de limitări și îi pun pe studenți să-și cumpere bilete. Mai mult, senatorul PNL care a susținut această restricție a revenit asupra măsurii.

Studenţii vor călători gratuit cu trenul dar doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate, informează digi24.ro.

În 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a – a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL).

Pe Facebook, Florin Citu de la PNL a revenit cu precizări:  „In toata perioada de dezbatere a bugetului in parlament am propus o serie de amendamente de natura sa corecteze derapajele importante din buget care duc la cresterea deficitului.

Surpriza a fost cand in comisa de buget finante psd-ul mi-a acceptat un singur amendament. Cel referitor la gratuitatea nelimitata pe transportul feroviar pentru studenti. Curios nu?

Asta m-a pus pe ganduri si m-am apucat sa fac o analiza. Din datale analizate am constat ca din 100% numar de studenti din Romania doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna, ca de fapt aceasta promisiune a psd-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face psd.

Bugetul a trecut insa ordonanta cu aceasta facilitate este acum in Parlament. N-am sa cad in capacana psd-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita.

De aceea renunt la amendament. Decizia mea fiind luata in baza datelor analizate.

Ramane intrebarea importanta pentru psd-isti si pentru cei care cred in subventii de la stat: ce facem cu tinerii care nu sunt studenti sau cu pensionarii? Reuseste aceasta discriminare sa fie lamurita de programul psd-ului”.

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce: „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor.

Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

„Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.