România. „De ce nu putem fi uniți ca națiune?” 10 motive ale unui fost ministru de Externe

(Last Updated On: February 19, 2017)

Este o România o națiune unită? Poate fi ea unită atunci când o mare parte a populației susține hoția partidului de Guvernământ, cu un fost președinte acuzat de infracțiuni împotriva Umanității (Ion Iliescu)?

Pe Facebook, fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, a scris: De ce nu putem fi uniți ca națiune?

1. Pentru că Narațiunea național-comunistă e compromisă: oricine încearcă să o recicleze se ridiculizează intelectual: o veste bună!
2. Pentru că în societate funcționează contraselecția, tribalismul partinic și clientelismul.

3. Pentru că elita intelectuală și cea politică sunt paralele.
4. Pentru că noua democrație digitală nu mai poate accepta proiecte naționale de sus în jos (cu atât mai bine!)

5. Pentru că neîncrederea cetățenilor în buna credință și competența instituțiilor (de toate felurile) s-a adâncit.
6. Pentru că relația dintre cele trei puteri (legislativă, executivă și judecătoarească) e de ostilitate și dominație ilegitimă, nu de cooperare și limitare prin control reciproc.

7. Pentru că nu există mediatori în clivajul tehnopolitic dintre generații și cel economic dintre urban/rural.
8. Pentru că Marea Unire de acum un secol nu s-a desăvârșit prin infrastructură de interconectare a fostelor provincii istorice.

9. Pentru că, după momentele-cheie – NATO (2004) și UE (2007) nu am reușit – cu mici excepții – să convenim o strategie de politică externă multianuală și bipartizană.
10. Pentru că avem un sistem de Educație defazat, inconsecvent și subminat de mediocritate, sau chiar impostură academică.

S-a creeat un Departament pentru Sărbătorirea Centenarului Unirii (1918-2018). Sper să ia în calcul factorii listați mai sus, dacă vrea și altceva decât hore, mici și steaguri tricolore pe stâlpi”.