Primar PSD către Liviu Dragnea: „România este o Românie noua. E nevoie de deschidere, de un nou leadership și de un management politic atașat conceptelor europene”

(Last Updated On: February 12, 2017)

Primarul Iașului (nu Iasiului) Mihai Chirică, vicepresedinte PSD, a acordat un interviu la Digi 24 în care aartă că în PSD există și oameni care nu cred în baroniadă.

El spune, ca nu este multumit de felul in care Liviu Dragnea conduce partidul, precizand ca, potrivit prognozelor sociologice, a pus partidul in pericol prin actiunile sale. Chirica a mai afirmat ca a ar fi necesar un congres PSD, insa nu acum cand spiritele sunt incinse, ci dupa calmarea situatiei, posibil in vara. Totodata, primarul Iașului considera ca este necesara o schimbare de leadership si in managementul politic, pentru ca “politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este adecvata”.

Despre protestele masive din Piata Victoriei dar si din multe orase din tara, inclusiv Iasi

 • Romania s-a schimbat intr-o maniera aproape totala fata de acum 20, 27 de ani.
 • Un exercitiu de solidaritate contectat mai bine la un exercitiu de democratie cred eu ca a fost.

 

 • Ce am inteles eu de la cei din strada e ca nu a fost o reactie fata de un partid, ci a condamnat o clasa politica, nu a avut o problema in mod direct cu un conducator de partid, ci o modalitate de exprimare atunci cand ai puterea.

 

 • Cred ca a prezentat fata unei Romanii schimbate in bine in care democratia poate fi facuta si prin exercitiile prezentate in Constitutie, dar si prin reactia oamenilor care au venit chiar sa apere acele prevederi ale Constitutiei.


Despre Liviu Dragnea

 • (Intrebare: Sunteti multumit de felul in care Liviu Dragnea conduce PSD?) Sincer, nu. Daca as fi fost multumit, as fi tacut si as fi inghitit toate lucrurile acestea.
 • A fost un bun lider de partid pentru ca PSD a ajuns castigator cu unele dintre cele mai mari rezultate pe care le-a obtinut din ’92 incoace, lucru care nu poate fi sters, nu poate fi curatat si nu poate fi trecut cu vederea. Dar e nevoie de o schimbare de atitudine. Am spus, politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este valabila sau cel putin nu mai e valabila in aceasta faza a democratiei romanesti. Oamenii nu mai gandesc la fel.
 • (despre propunerea lui Sevil Shhaideh ca premier – n.red.) A fost o chestiune asumata de presedintele Dragnea care a starnit si in interiorul organizatiilor, mai ales la noi in Moldova. Suntem o regiune care este conectata si langa Biserica Ortodoxa pentru ca este traditional. Ortodoxismul acolo isi are samburele la nivelul Romaniei. A creat un val de nemultumire.
 • Discutam cu colegii mei de partid despre viitorul presedintelui Dragnea. Acum lucrurile stau intr-o maniera total diferita, depinde foarte mult de dumnealui. De la noi exista in continuare un cec in alb in ceea ce priveste continuarea relatiei la varf a domnului Dragnea, dar depinde foarte mult de pasul urmator al dumnealui, daca apare acea deschidere pe care o speram in ceea ce priveste posibilitatea de a comunica, de a avea o reprezentare echilibrata in tot actul de decizie.
 • A venit un val de nemulturmire aproape din toate organizatiile din Moldova, coborand usor in jos, ca sa nu mai zic de Ardeal, asupra structurii Guvernului, felului in care a  fost anuntat.

 

 • Este mai importanta calitatea omul, mai putin priginea lui. Daca deciziile lui sunt echilibrate…
 • (Intrebare: Pana cand va avea dl Dragnea acest cec in alb?) Pana cand nu pune in pericol PSD.
 • (Intrebare: A pus in pericol PSD?) Conform prognozelor sociologice pe care le-am facut, da.
 • (Intrebat daca ar trebui ca un proiect sensibil sa treaca prin Parlament – n.red.) Este obligatoriu sa treaca prin Parlament (si nu sa vina direct de la Guvern – n.red.). Continutul este la fel de esential daca reusesti sa il explici si sa ii aduci motivari, atunci cand explicatiile nu stau in picioare

 • (Intrebare: Sustineti ca Guvernul sa nu mai dea OUG pe aceste teme sensibile – Justitie, Fiscalitate?) Da.
 • (despre inlocuitorul lui Iordache la Ministerul Justitiei) Cred ca ar trebui sa fie un om cunoscut in breasla, un om cunoscut si de partid sau un tehnocrat. Eu m-as feri totusi de un tehnocrat.

 

 • (Intrebare: De ce nu v-a dat dl Dragnea pana acum afara din partid? A incercat conducerea sa va elimine de la sefia organizatiei?) Nu a fost o interventie directa si ma gandesc ca nu a incercat sa o faca direct. Si probabil ca nu-i o chestiune de eliminare. Eu spun ca sunt o voce a unor oameni rationali din PSD si sunt vocea care arata ca PSD mai are o sansa.
 • (Realizator TV: Ocoliti intrebarea) Nu a incercat.

Mesaj pentru Dragnea

 • (Intrebare: daca l-ati avea pe dl Dragnea in fata, ce i-ati spune?) In acest context in care ne aflam, i-as spune: “Dl presedinte, Romania este o Romanie noua. PSD este necesar, pentru ca altfel dezechilibram scena politica. E nevoie de deschidere, de un nou leadership si de un management politic atasat conceptelor europene. Daca riscam sa ne intoarcem in timp, riscam sa distrugem aceasta formatiune politica”